Mahalle bekçilerinin yetkileri genişletiliyor

Mahalle bekçilerinin yetkileri genişletiliyor

Çarşı ve mahalle bekçilerine halka yardım, vatandaşlardan kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini de içeren kanun teklifini Meclis'e sunuldu

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, çarşı ve mahalle bekçilerine halktan kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunduklarını açıkladı.

Kanun teklifi 18 maddeden oluşuyor. Bekçiler, olay çıktığı zaman suçluları gözaltına alıp genel kolluk kuvvetine bildirecek. Bekçiler daha önce polisle beraber çalışıyordu; düzenleme ile Jandarma ile de çalışma imkanı geliyor.

Suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede bulunmak, suç mahallindeki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak, ortadan kaldırılmasını engellemek de bekçilerin görevleri arasında olacak.

Ne olmuştu?

BBC'nin haberine göre, İzmir’de bir bekçinin vatandaşlardan kimlik sormasının ardından tartışma yaşanmış ve olay mahkemeye taşınmıştı.

İzmir 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi, Kasım ayında verdiği kararda, bekçilerin kimlik sorma yetkisi olmadığına hükmetti.

Emniyet Genel Müdürlüğü ise, mahkemenin verdiği bu kararın 'yetkiyle ilgilisi olmadığı' yönünde açıklama yaparak, bekçilere kimlik sorma yetkisinin yönetmeliğe dayandığını belirtti.

AK Parti de bu gelişmelerin üzerinde daha önce konuyla ilgili yasal düzenleme yapılacağını açıklamıştı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.