MAK Araştırma: Şu anki fotoğrafta Millet İttifakı kazanacak gibi duruyor

MAK Araştırma: Şu anki fotoğrafta Millet İttifakı kazanacak gibi duruyor

MAK Araştırma Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 14 Mayıs'a giden süreçte son anketlere göre partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının oy oranlarını açıkladı.

MAK Araştırma Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 14 Mayıs'a giden süreçte son anketlere göre partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının oy oranlarını açıklarken, ikinci turda Cumhurbaşkan Tayyip Erdoğan'ın kazanmasının "kuvvetle muhtemel olduğunu" savundu.

Kamuoyu araştırmacısı Mehmet Ali Kulat'ın araştırmalarına göre AK Parti'nin oy oranı yüzde 34-35, CHP  yüzde 24-25 bandında. İYİ Parti ise, yaşanan dalgalanma sonucu yüzde 15-16 bandından yüzde 13'lere indi. İki-üç puanlık seçmen CHP ve az da olsa Memleket Partisi'ne gitti.

"Millet İttifakı yüzde 44 bandında"

"Millet İttifakı yüzde 44 bandında gözüküyor. Cumhur İttifakı'ndan yüzde 35 bandında bir AK Parti, yüzde 6-7 bandında da MHP ve BBP bloğu var. Bazıları özellikle AK Parti’yi dikkate alarak, ‘AK Parti’nin oylarında düşüş var ama cumhurbaşkanının oylarında düşüş yok' diyor. Bu doğru bir tez değil. Millet İttifakı hangi düzeyde oy alırsa, Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı da aşağı yukarı o düzeyde milletvekili ve Cumhurbaşkanı adaylığını da birbirine çok yakın olacaklar. Buradaki tek istisna Muharrem ve Sinan Oğan'ın durduğu yer. Eğer bu iki isim toplamda yüzde 5 ve üzeri oy alırlarsa seçimi ikinci tura bırakır. Millet İttifakı aleyhine kaybedilmesine neden olabilir."

"Kılıçdaroğlu yüzde 55 bandına çıktı" 

"HDP'nin aday çıkarmamasıyla sonuçta yüzde 54-55 bandına doğru çıkan Kemal Kılıçdaroğlu karşısında, oy oranı yüzde 45'lere doğru çıkan bir AK Parti var. Seçime daha çok var. Şu anda fotoğraf böyle gözüküyor. Ama bu süreç içerisinde İYİ Partide sıra dışı bir kırılma olursa, masanın başka bir yerinde bir şey olursa onu ben kestiremem."

"Şu anki fotoğrafta Millet İttifakı kazanacak gibi duruyor" 

"Cumhurbaşkanlığı seçimini şu anki fotoğraf üzerinden söylüyorum Millet ittifak kazanacak gibi duruyor. Ama aday olacak Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ı da görmemiz lazım. Bunların alabileceği oylara göre denklem değişir. Çünkü Sayın İnce ve Sayın Oğan ağırlıklı olarak Millet İttifakından oy alacaklar. Bunların alacakları oylara bağlı olarak denklem değişir. Çünkü 50 + 1 önemli."

"İkinci tura kalan seçimi, Erdoğan’ın kazanması kuvvetle muhtemel"

Özellikle Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın toplamda yüzde 5 oy alması durumunda seçim ikinci tura kalır. İkinci tura kalan seçimi, Erdoğan’ın kazanması bana göre kuvvetle muhtemel. Sebebi şu: Bu süreç içerisinde birbirine rakip olan seçmeni 15 gün içinde kazanmanız çok mümkün olmayabilir.  Öbür tarafın tek adayı var orada bir sorun yok. Onun seçmenini birleştirme, seçmenin saflarını sıklaştırma gibi bir derdi yok. Millet İttifakının var. Muharrem İnce’ye oy veren seçmen sandığa gitmeyebilir. Yani o seçmeni hemen kazanmanız çok mümkün olmayabilir. Onların bir kısmı Erdoğan’a da gidebilir.

Seçimin ikinci tura kalması durumunda motivasyon problemi yaşayabilirler. Çünkü 6 ayrı partide motivasyon gittikçe zorlaşır. Millet İttifakının kazanması için birinci tur, cumhur ittifakının kazanması için 2.tur kolay olur. İkinci tura kalınca Millet İttifakının sandık güvenliği, milletvekili seçimi bittiği için bunlar çok mümkün olmaz.”

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum