Malezya: Afganistan konusunda Batılı söylemin tuzağına düşmemeliyiz

Malezya: Afganistan konusunda Batılı söylemin tuzağına düşmemeliyiz

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfuddin Abdullah, Afganistan konusunda açıklamalarda bulundu.

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfuddin Abdullah TRT World'e yaptığı açıklamada Malezya'nın Afganistan'daki Taliban yönetiminin tanınma konusuna dair önemli ifadeler kullandı.

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfuddin Abdullah Türkiye'nin İngilizce yayın yapan haber kanalı TRT World'de katıldığı bir programda Malezya'nın Afganistan'daki Taliban yönetimini tanıyıp tanımayacağına ilişkin soruda Malezya'nın Taliban yönetimini tanımaya hazırlandığının sinyalini verdi.

Seyfuddin Abdullah, Afganistan'daki yönetimi tanıma konusunda şu ifadeleri kullandı:

"Kabineye ve parlamentoya açıkladığım gibi, tanıma meselesine geldiği zaman elbette bir acele içerisinde değiliz. Ancak, kendi anlayışımıza sahip olmamız gerekiyor. Afganistan'da gerçekte ne olup bittiğine dair yerel bilgilerin peşinde olmak da buna dahil. Taliban veya Afganistan'ın A, B veya C olduğuna dair Batılı söylemin tuzağına da düşmemeiz gerekiyor.

Türkiye ve Pakistan'ın da meseleye aynı şekilde baktığını düşünüyorum."

Abdullah, tanınma meselesinin İslam İş Birliği Teşkilatı ile beraber geleceğini düşündüğünü, ancak bu olmasa dahi 5-6 ülkenin bir araya gelerek Afganistan yönetimini tanıyabileceğini kaydetti. Malezya Dışişleri Bakanı'nın mesajları Afganistan'daki yeni yönetimin Malezya tarafından tanınabileceği şeklinde yorumlandı.

Taliban yönetimini resmen hiçbir devlet henüz tanımasa da Malezya ve Türkiye de dahil pek çok ülke Afganistan'ın başkenti Kabil'de elçiliklerini açık tutuyor ve Taliban yetkilileriyle üst düzeyde diplomatik temaslar gerçekleştiriyor. Bu da pek çok ülkenin resmen olmasa da fiilen Taliban'ı Afganistan'ın meşru yönetimi olarak tanıdığı değerlendirmelerine neden oluyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.