Malhama Tactical'in yeni lideri Ali Şişani ile röportaj

Malhama Tactical'in yeni lideri Ali Şişani ile röportaj

Suriye’deki Rusça konuşan muhalif savaşçılarla ilgili araştırma ve haberleri ile bilinen Joanna Paraszczuk (JP), Malhama Tactical’ın yeni lideri Ali Şişani ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Suriye’deki Rusça konuşan muhalif savaşçılarla ilgili araştırma ve haberleri ile bilinen Joanna Paraszczuk (JP), Malhama Tactical’ın yeni lideri Ali Şişani ile bir röportaj gerçekleştirdi. Grubun önceki lideri Ebu Selman Belarusi, Ağustos ayı ortalarında İdlib’de yaşanan çatışmalar sırasında hayatını kaybetmişti.

Suriye'de Beşar Esed rejimi, İran ve Rusya'ya karşı savaşan muhalif grupların içinde askeri kapasite açısından en dikkat çekeni ‘Malhama Tactical’. Temelini geçmişte Rus ordusunun özel birimlerinde görev yapan Orta Asya ve Kafkas kökenli savaşçıların oluşturduğu grup, Suriyeli muhaliflere aktif olarak yardım ediyor.

Ali Şişani ile gerçekleştirilen röportaj Mepa News okurları için tercüme edildi.

JP: Selamun Aleykum. Röportaj vermeyi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.

Ali Şişani: Selam. Ben de teşekkür ederim.

JP: Lütfen kendinizden biraz bahseder misiniz? Neden Suriye’deki savaşa katılma kararı verdiniz? Malhama Tactical’e katılmadan önce hangi cemaate bağlıydınız?

Ali Şişani: Çeçenistan’da doğdum ve büyüdüm. İki savaşın yaşandığı yıllarda çocuktum, hatıramda çok fazla bir şey olmasa da aklımdan asla çıkmayan anlar var. Örneğin, Rus teröristlerden korunmak için mahzenlere saklanırdık. Hiçbir neden olmadan sivilleri yakalıyor ve öldürüyorlardı. Nasıl sessizce oturduğumuzu ve ses çıkarmadan korktuğumuzu hatırlıyorum. Allah’a şükür bizi bulamadılar. Ayrıca nereye gidersek gidelim peşimizi bırakmayan hava saldırılarını hatırlıyorum.

Ancak Çeçenistan’daki mevcut hükümetin halkımıza karşı işlediği suçları çok iyi hatırlıyorum. Bu suçların ardı arkası kesilmiyordu ve harekete geçme ihtiyacı vardı. Ancak son zamanlarda pratikte bu olanaksızdı. Son birkaç yılda Grozni’de polislere karşı hiçbir fayda sağlamayan mantıksız, çaresiz ve yalnız saldırılar aklıma geliyor. Bir süre sonra bu saldırıların faydadan çok zarar getirdiğini kanısına vardım. Bir süre sabrettim.

2012-2013 yılından sonra Suriye’den gelen haberler yayılıyordu. Suriye’deki durum gayet açık ve savaş zamanı Çeçenistan’daki durumu akıllara getiriyordu. Bu durum ilgimi çekti, o dönem Esed rejimine karşı savaşan Çeçenler de vardı. İki seçeneğim vardı: Anavatanımda harekete geçmek için beklemek ve sabırlı olmak ya da Esed’in kanlı rejimine karşı Müslümanlara yardım etmek için Suriye’ye gitmek. Kardeşlerimle istişare ettim ve Suriye’ye gitme kararı verdim. 2013 yılında buraya geldim ve Seyfullah Şişani’nin cemaatine katıldım. Seyfullah’ın şehadetinden bir yıl sonra, 2015 yılında Ecnad Kavkaz’a katıldım ve ardından Malhama Tactical’e gittim.

JP: Şu anki cemaatiniz hakkında bize daha fazla şey anlatın lütfen. Cemaatiniz geniş bir grubun parçası mı? Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) ile ilişkiniz nedir?

Malhama Tactical, ana amacı Suriyeli muhalifleri modern savaş taktikleri konusunda eğitmek olan bir organizasyondur. Yapı aktif askeri eğitmen ve yardımcılarını içeriyor. Malhama Tactical 2016 yılında, 2014 yılından beri başarılı bir askeri eğitmenlik görevi yapan Ebu Selman tarafından kuruldu. Organizasyon kurulduğundan beri 5000 kişi özel eğitim gördü ve bu sayı Allah’a şükür artmaktadır.

Takımımız en çok ihtiyaç duyulan cephelerde amaçlarımız doğrultusunda, aktif savaşın bir parçası olmaktadır. Örneğin, son dönemdeki Kuzey Hama ve Güney İdlib’i kapsayan savaşt grubumuz iki sahada görev yapmıştır. Allah’a şükür iki sahada da olumlu sonuçlar alınmış ve takımımız Esed rejiminin bir Su-22 uçağını düşürmüştür.

Malhama Tactical, 2016 yıılında Halep’e yönelik kuşatmayı kırmak için yapılan operasyonlara önemli katkılar yaptı. Operasyonun bir aşamasının planlarını hazırladık, ingimasi (akıncı) birliklerimizi hazırladık ve planımızı başarıyla sahaya yansıttık.

Yıllardır Esed rejimine ait askeri tesis ve noktalara yüksek profilli özel saldırılar gerçekleştiriyoruz.

Bunun dışında 2017 yılında Kuzey Hama’da IŞİD Haricilerini bölgeden kovmak için yapılan operasyona önemli katkıda bulunduk. Başarılı bir karşı saldırı ile onlara ağır kayıplar yaşattık ve bölgeleri ele geçirdik. Bu savaşta IŞİD ve Esed rejimi aynı anda İdlib’e yönelik saldırı gerçekleştirdi ve Rus hava desteği ile saldırı başlattılar.

Malhama Tacitical bağımsız bir organizasyondur ancak HTŞ ile yakın çalışıyoruz.

JP: Doğru mu anlıyorum? Daha çok HTŞ’den 'mücahitleri' mi eğitiyorsunuz yoksa diğer cemaatlerden mi? Bağımsız mı çalışıyorsunuz, diğer cemaatlerden eğitmenlerle mi çalışıyorsunuz?

Ali Şişani: HTŞ ile birlikte çalıştığımızdan beri, çoğunlukla onların mücahitlerini eğitiyoruz. Fakat diğer cemaatlere de çok kez eğitim verdik. Kendimizi herhangi bir grup yada cemaatle sınırlandırmıyoruz, kapımız herkese açık.

Eğitmenlerimiz bağımsız çalışıyor fakat diğer eğitmenlerle zaman zaman görüş ve deneyim alışverişinde bulunuyorlar. Bu konuda da kendimizi sınırlandırmıyoruz.

JP: Hangi eğitimleri veriyorsunuz?

Ali Şişani: Tüfek atışları, tabanca atışları, beden eğitimi, taktik atışlar ve özel taktik eğitim kursları ve RPG ve Kalaşnikov kullanımına dair özel kurslar oluyor. Kurs sayısı zamanla artıyor. Birkaç yeni disiplin üzerinde çalışıyoruz ve yakın gelecekte onların da eğitimine başlama planımız var.

JP: Eğitim alanların milliyetleri nedir? Yerli Suriyeliler ya da Rusya’dan ve eski Sovyet ülkelerinden gelenler mi? Bunlar genellikle çaylak askerler mi yoksa tecrübesi olanlar mı?

Ali Şişani: Farklı milletlerden mücahitleri eğitiyoruz. Bunlar arasında Rusya’dan, eski Sovyet ülkelerinden, Asya ülkelerinden gelen var ancak çoğunlukla yerli Suriyeliler kursa katılım sağlıyor. Büyük askeri aksiyonlarda ana rolü onlar oynadığı için yerel Suriyelilere odaklanıyoruz. Hem yeni askerleri hem de tecrübesi olanları eğitiyoruz.

JP: İdlib’in mevcut durumu hakkındaki düşünceniz nedir? Genel olarak mücahitlerin morali nasıl, özellikle Rusça konuşan savaşçıların?

Ali Şişani: Bana göre İdlib daha sarsılmaz bir hale geldi. Önceki aylardaki olaylar mücahit grupların aralarında daha fazla uzlaşıya ve işbirliğine ulaşmalarını sağladı. Mücahitlerin morali yüksek. Eğitim için çok fazla talep alıyoruz. Yeni bilgiler öğrenmek isteyen kardeşler azimle eğitimlerine devam ediyor. Bu onların moral seviyesini gösteriyor. Son zamanlarda Rusça konuşanlarla görüşme imkanım fazla olmadı ancak düzenli görüştüğüm kişilerin maneviyatı yüksek.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.