Mali'de darbe yapan cunta askeri hükümet kurmak istiyor

Mali'de darbe yapan cunta askeri hükümet kurmak istiyor

Mali'de darbe yaparak ülke yönetimine el koyan askeri cunta, askeri hükümet kurmak istediğini açıkladı.

Mali'de darbe yaparak ülke yönetimine el koyan askeri cunta, üç yıllığına bir asker liderliğinde geçici hükümet kurmak istediğini, görevden alınan Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın da evine dönmesini kabul ettiğini açıkladı.

AFP'ye konuşan cunta yönetimine yakın kaynaklar, yeni liderin yanı sıra hükümetteki üyelerinin birçoğunun da asker olacağını bildirdi. Aynı kaynaklar, salı gününden bu yana tutuklu bulunan devrik liderin serbest bırakılacağını, eğer dilerse de tedavi olmak için yurt dışına çıkabileceğini ifade etti.

Keita ile birlikte gözaltına alınan Başbakan Boubou Cisse'nin ise, başkent Bamako'da güvenli bir evde tutulacağı açıklandı.

Batı Afrika bloğu Mali'deki askeri cuntayla bazı konularda uzlaştı

Mali'de askeri cuntanın, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı devirmesinin ardından Batı Afrikalı Devletler Ekonomik Topluluğundan (ECOWAS) bölgeye giden heyet, askeri cuntayla bazı konu başlıklarında uzlaşma sağladı.

Savunma Bakanlığında gün boyu süren görüşmelerin ardından ECOWAS heyeti ve askeri cunta Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyinden (CNSP) kısa bir açıklama geldi.

ECOWAS heyetinin önderliğini yapan eski Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, bazı konu başlıklarında uzlaşı sağladıklarını ancak bazılarının da görüşüleceğini söyledi.

CNSP sözcüsü İsmael Wague ise görüşmelerin pazartesi günü de devam edeceğini dile getirdi.

Anlaşmaya varılan konuların neler olduğuna ilişkin ise bilgi verilmedi.

Askeri darbe

Bamako'ya 15 kilometre mesafede bulunan ve 2012'de dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure'nin devrilmesinde de önemli rol oynayan Kati garnizonunda ayaklanan bir grup asker, araçlarla başkente gelmişti.

Bazı bakanlarla yüksek rütbeli bazı askerler alıkonulurken, hükümet binaları ve resmi kurumlar boşaltılmıştı.

Keita, öğleden sonra konutundan askerler tarafından alınarak Kati kışlasına götürülmüş, gece yarısı da devlet televizyonundan istifa ettiğini duyurmuştu.

Keita'nın istifasından birkaç saat sonra aynı kanala çıkan darbeciler, seçimlerin kısa sürede yapılacağını, siyasi ve sivil bir geçiş döneminin yaşanacağını duyurmuştu.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.