Mali'de göstericiler Fransız üssünü ateşe verdi

Mali'de göstericiler Fransız üssünü ateşe verdi

Mali'nin kuzeyinde göstericiler Fransız askerlerinin de konuşu bulunduğu askeri üssün nöbet kulesini ateşe verdi.

Mali'nin kuzeyindeki Kidal bölgesinde göstericiler, Fransız askerlerinin de konuşu bulunduğu askeri üssün nöbet kulesini ateşe verdi.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Fransa'da yaşanan karikatür krizinin ardından Mali'nin Kidal bölgesinde Fransa karşıtı protesto gösterileri gerçekleştiren sivil halk dün bölgede bulunan bir askeri üsse saldırdı.

Kidal bölgesindeki MINUSMA (Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu İstikrar Misyonu) üssü Fransız askerlerinin de konuşlu bulunduğu bir askeri merkez olarak ön plana çıkıyor.

Bir süredir üssün önünde sloganlar atan göstericiler, yapılan uyarı atışlarına rağmen dün üssün girişindeki nöbet kulelerinden birini ateşe verdi. Göstericiler daha sonra üssün yakınından uzaklaşırken, olası saldırı ihtimaline karşı üs içerisinde alarm durumuna geçildiği belirtildi.

Kidal'deki MINUSMA kampı "Camp Kandi" ismiyle biliniyor.

el7rkn4w0aah-o.jpg

Mali'nin kuzeyindeki Kidal bölgesi birçok defa BM Barış gücü birliklerinin konvoylarına yönelik saldırılarla gündeme gelmişti. El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması olan Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin grubunun Kidal bölgesinde etkin bir varlık gösterdiği biliniyor.

kidal2.jpg

Kidal'deki Fransa karşıtı gösterilerden

Fransa'nın Mali müdahalesi

Fransa, Mali kuzeyinde artan cihat yanlısı etkinliğe karşı koymak için 2013 yılının başında ülkeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Ancak Fransa bu operasyonda umduğu sonucu elde edemezken, cihat yanlısı güçler de Fransa'nın bölgedeki varlığına karşı daha etkin ve organize hale gelerek, Batı Afrika'daki Fransız noktalarına saldırılarını artırdı.

İlerleyen yıllarda Fransız varlığı Burkina Faso'ya da sıçradı.

Ülkeye karadan müdahale kararı alan Fransa, ilk olarak 2018 yılının Ekim ayında Burkina Faso sınırları içerisinde hava saldırısı düzenlemişti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.