Mali'nin ardından Burkina Faso: Fransa Afrika'daki 'askeri müdahale' alanını genişletiyor

Mali'nin ardından Burkina Faso: Fransa Afrika'daki 'askeri müdahale' alanını genişletiyor

Fransa, Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'ya askeri müdahalede bulunacağını açıkladı.

Fransa, Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'ya askeri müdahalede bulunacağını açıkladı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ülkesinin Burkina Faso'nun üç sınır bölgesine kara güçlerini konuşlandıracağını ifade etti.

Pazartesi günü Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougou'ya yaptığı ziyarette konuşan Parly, Fransa'nın Batı Afrika'daki Barkhane Operasyonu kapsamında, Burkina Fasolu güçlerin de katılımıyla "Bourgou 4" isimli operasyonu başlatacağını belirtti.

Askeri operasyonun Burkina Faso'nun talebi üzerine gerçekleştiği dile getirildi.

Fransa'nın bölgede "cihat yanlılarına karşı savaş" kapsamında askeri varlığını artırdığı biliniyor.

Burkina Faso'da yükselen çatışma ortamı

Fransa'nın doğrudan etkin olduğu Batı Afrika ülkelerinden biri olan Burkina Faso, son üç senedir ülkenin kuzeyinde, Mali sınırında başlayan ve gün geçtikçe hız kazanan saldırıların Togo, Benin ve Nijer ile sınırlarının bulunduğu doğu bölgesine yayılmasını önleyemedi.

Ülkenin doğusunda yaşanan saldırıların sebebinin Mali ve Nijer’de cihat yanlısı hareketlere uygulanan baskı olduğu iddia ediliyor.

Burkina Faso topraklarında cihat yanlılarının silahlı saldırıları 2015 yılında başlamıştı. Ancak Mali'deki çatışma ortamının Burkina Faso'ya sıçradığı fikri ilk kez, 2016 yılının Ocak ayındaki Ouagadougou saldırılarıyla gündeme oturdu.

Takip eden yıllarda da ülkenin başkenti Ouagadougou'da gerçekleştirilen saldırılar, Burkina Faso'nun cihat yanlılarının yeni cephesi olduğuna dair fikre güç kazandırdı.

Fransa'nın Mali'ye müdahalesi

Fransa, Mali kuzeyinde artan cihat yanlısı etkinliğe karşı koymak için 2013 yılının başında Mali'de operasyon başlatmıştı.

Ancak Fransa bu operasyonda umduğu sonucu elde edemezken, cihat yanlısı güçler de Fransa'nın bölgedeki varlığına karşı daha etkin ve organize hale gelerek, Batı Afrika'daki Fransız çıkar noktalarına saldırılarını artırdı.

İlerleyen yıllarda Fransız varlığı Burkina Faso'ya da sıçradı.

Ülkeye karadan müdahale kararı alan Fransa, ilk olarak 2018 yılının Ekim ayında Burkina Faso sınırları içerisinde hava saldırısı düzenlemişti.

Cihat yanlılarının yeni cephesi

Burkina Faso'da saldırıların sıklaşması ve ülkedeki yönetimin bu saldırılara karşı koymada başarısız olması halinde, Fransa'nın askeri etkinliğini Burkina Faso'ya da taşımak durumunda kalacağı düşünülüyordu.

Çatışma ortamı günden güne şiddet kazanırken, 2015 yılının Eylül ayında yapılan darbenin ardından siyasi tepkilerin de yüksek olduğu ülkenin, küresel çatışmanın yeni bir durağı haline gelebileceği tahmin ediliyordu.

Burkina Faso, bölgedeki çatışmanın gidişatı açıdan önemli bir kavşak noktası. Libya, Cezayir ve Sahra Çölü üzerinden Mali ile Nijerya eksenini ve Gine Körfezi'ni birbirine bağlayan ülke, cihat yanlıları için oldukça kritik bir konumda. Bölgede cihat yanlıları etkinliğini artırırsa bu, hem Fransa'nın hali hazırda zaten içerisinden çıkamadığı Mali girdabını daha da içinden çıkılmaz hale getirecek, hem de cihat yanlılarının Afrika'da manevra alanını ve etkinlik sahasını genişletecek.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.