El Kaide yeni 'güç merkezi' Batı Afrika'dan video yayınladı

El Kaide yeni 'güç merkezi' Batı Afrika'dan video yayınladı

Mali'de El Kaide'ye bağlı Nusret el İslam vel Müslimin yeni bir propaganda videosu yayınladı.

Mali'de faaliyet gösteren Nusret el İslam vel Müslimin grubunun medya organı "Az Zallaqa" kanalı tarafından yayınlanan 33 dakikalık "Ve Çatışma Devam Ediyor" isimli yeni videoda örgütün Mali'de Fransız askerlerinin de konuşlu bulunduğu askeri üsse geçtiğimiz aylarda düzenlediği saldırının görüntüleri ve ayrıntıları paylaşıldı.

El Kaide bağlantılı Nusret el İslam vel Müslimin yapılanması, Mali kırsalındaki etkinliğini korurken, örgüte bağlı savaşçılar kent merkezine yakın noktalarda Mali hükümeti ve Fransız güçlerine yönelik de saldırılar gerçekleştiriyor.

Örgüte bağlı Az Zallaqa medya kanalı tarafından yayınlanan videonun giriş kısmında daha önce El Kaide bağlı örgütlerin kullanmadığı ve pek alışık olunmayan bir giriş düzenlenmiş.

Videonun giriş kısmında El Kaide'ye bağlı diğer örgütlere ait olan medya kurumlarının logoları tek bir yerde "Kaidetu'l Cihad" (El Kaide) ismi altında toplanmış.

z1.jpg

Sağdan bu isimlere göz atacak olursak ilk olarak, Somali'deki Eş Şebab'ın medya kolu olan Al-Kataib'in logosu yer alıyor. Onun yanında Yemen'deki yapılanmanın medya kolu Al-Malahem onun yanındaysa El Kaide'nin merkez medyası As-Sahab yer alıyor. Son iki sıradaysa Batı Afrika'dad faaliyet gösteren örgüt gruplarına ait iki medya kurumunun logosu var. Al- Andalus ve Az-Zallaqa

En alt kısımdaysa örgütün birçok videosunda geçmişten beri kullanılan ve klişe halen gelen "Geliyoruz Ey Aksa" yazısı Arapça olarak yazılı.

Videoda bu şekilde bir giriş kısmının tercih edilmiş olması özellikle IŞİD ile son dönemde yaşanan ayrışmalar ekseninde "daha güçlü" toplu bir duruş imajı vermek için yapılmış olabilir.

Ayrıca bölgede yaşanan savaş ve çatışma ortamının El Kaide'nin "Küresel Çatışma" ideolojisinin bir parçası olduğu vurgusu da bu şekilde yapılmış.

Giriş kısmında Usame bin Ladin ve Ebu Katade el Filistini'nin ses kaydının ardından Mali'deki yapılanmaya bağlı olan ve ilk kez kendini gösteren (yüzleri kapalı) isimlerden birinin konuşması giriyor. 

z2.jpg

İsminin "Şeyh Abdulhakim el Muhacir" olduğu belirten bu kişi konuşmasında edebi bir Arapçayla, Afrika'daki çöllerde neden bu denli şiddetli bir savaş verdiklerini anlatıyor. 

Videonun devamında aralarında El Kaide lideri Usame bin Ladin ve Molla Muhammed Ömer'in de olduğu birçok kişinin görüntüleri veriliyor. Bu kişiler arasında Suriye'den Yemen'e, Filistin'e kadar El Kaide ideolojisine bağlılığıyla bilinen birçok isme ait fotoğraflar var.

z3.jpg

z4.jpg

"Fransa'nın Mali'deki savaşı akidevi bir savaş"

Örgütün ön plana çıkardığı "Şeyh Abdulhakim el Muhacir" videonun ilerleyen kısımlarında farklı bir kıyafetle tekrar konuşma yapmaya başlıyor. Ancak bu sefer konuşması giriştekinin aksine daha fazla askeri ayrıntı içermekte.

El Muhacir, Fransa'nın bölgede verdiği savaşın iktisadi bir çıkar elde etmek veya ulusal güvenliğini tehdit eden unsurları elimine etmekten ziyade, akidevi (ideolojik) bir savaş olduğunu ifade ediyor.

z5.jpg

El Muhacir, konuşmasının devamında Fransa'nın Afrika'daki savaşını "İman ve küfrün savaşı", "İslam ve şirkin savaşı" ve "İnsan hakimiyetiyle, Allah'ın hakimiyeti savaşı" olarak nitelendiriyor. 

El Muhacir, daha şiddetli bir üslup kullandığı konuşmanın ilerleyen kısımlarında, Fransız medyasında yer alan bazı ifade ve söylemleri eleştiriyor. 

Videonun ilerleyen kısımlarında El Kaide bağlantılı örgütün bölgedeki diğer bir ismi olan "Şeyh Yahya Ebu'l Hemam"ın konuşması yer alıyor.

z6.jpg

Hemam konuşmasında, Fransa'nın bölgedeki varlığının ve El Kaide savaşçılarına yönelik düzenlediği saldırıların, yaşanan çatışmaların örgüt mensuplarının inançlarını daha da artırdığını ifade ediyor. Hemam, ne olursa olsun bu savaşta geri adım atmayacaklarını belirtiyor.

Videonun devamında Nusret el İslam vel Müslimin grubu mensupları tarafından 14 Nisan 2018 tarihinde Mali'nin Timbuktu kentindeki askeri merkeze yönelik düzenlediği saldırının hazırlık aşamaları görüntülenmiş.

Görüntülerde, örgüt savaşçılarının Timbuktu'da Fransız askeri personelinin de konuşlu bulunduğu askeri üsse yapılacak saldırıya taktik birtakım hazırlıklar yaptığı görülüyor:

z11.jpg

z12.jpg

Timbuktu'daki askeri üsse düzenlenen saldırıda, birçok El Kaide savaşçısı bölgeye "Birleşmiş Milletler Barış Gücü" personeli kılığında sızmıştı. Aşağıdaki görseldeyse saldırıyı gerçekleştiren grubun tamamına yakını görüntülenmiş:

z13.jpg

Aşağıdaki görseldeyse üzerlerinden bomba düzenekleriyle üsse giren üç savaşçıya ait görüntü yer alıyor. Üstteki görselde de bu savaşçılar diğerlerinden ayrı olarak koyu renk kamuflaj kullanıyorlar.

z444.jpg

Videonun devamında Timbuktu kentinde Fransız askeri personelinin de konuşlu olduğu askeri kampın görüntüsü servis edilmiş:

z45.jpg

Örgüt üyelerinin bölgeye intikalinde ve sızmasında üzerinde "Birleşmiş Milletler" isminin kısaltması bulunan (UN) araçları kullandığı görülüyor.

z56.jpg

Timbuktu kentindeki askeri üsse düzenlenen bu geniş çaplı saldırıyla ilgili detay görüntüsü verilmemiş. Videonun son kısmında saldırıyı gerçekleştiren ve bu sırada öldürülen örgüt mensuplarının fotoğrafları tek tek yayınlanırken, videoda ön plana çıkan iki isim, "Şeyh Abdulhakim el Muhacir" ve "Şeyh Yahya Ebu'l Hemam"ın konuşmaları videonun son kısmında da devam ediyor.

Saldırının oldukça planlı ve etkin bir şeklde gerçekleştirildiğini söyleyen iki isim de Fransa'nın bölgede bulunmasının kendi güvenliğini tehlikeye attığını vurgulamakta.

Mali'de varlık gösteren ve El Kaide'te bağlı olan Nusret el İslam ve Müslimin grubu geçtiğimiz günlerde de Mali'de üst düzey bir isme yönelik suikast düzenlemişti.

Fransa müdahalesinin yaşandığı 2013 yılından beri El Kaide Mali'de 'Batılı' hedeflere çok sayıda saldırı düzenledi ve bu saldırıların çoğu ülkenin kuzey bölgelerinde meydana geldi.

Bölge gözlemcileri -2017 yılında- Kidal'de 21, Gao'da 15 ve Timbuktu'da 13 saldırı rapor ederken, ülkenin orta ve güney bölümlerinde bu sayı 38 oldu. 2015 yılından itibaren saldırıların güneye doğru sıçrama eğilimi gösterdiği belirtiliyor.

Burkina Faso'daki güçlerin görüntüleri de videoda yer alıyor

Öte yandan videonunun son kısmında Burkina Faso'da hükümet güçlerine yönelik düzenlenen saldırıların sorumluluğunu üstlenen ve kendilerinin El Kaide'ye bağlı olduklarını öne süren grubun görüntüsü de yer alıyor. Burkina Faso'dan olan bu görüntü geçtiğimiz ay sosyal medya üzerinden paylaşılmıştı:

ekran-resmi-2018-10-03-15.31.14.jpg

"Terör örgütü olarak tanındı"

ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Bürosu tarafından Eylül ayında yapılan açıklamada, El Kaide'nin Batı Afrika'daki uzantısı "Nusretu'l İslam ve'l Müslimin" (NİVM) grubunun 'terör örgütü' olarak belirlendiği belirtilmişti.

Nusret el İslam vel Müslimin yapılanması

Mali'de geçen sene Mart ayında bölgedeki silahlı gruplar tarafından yapılan açıklamada, Ensaruddin, El Murabitun, Messine Tugayları ve İslami Mağrip El Kaidesi gruplarının, "Nusret el İslam vel Müslimin Cemaati" adı altında birleştikleri ilan edilmişti. 

Grubun lideri olarak da Ebu'l Fadl İyad Gali seçilmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.