Batı Afrika'daki El Kaide lideri yerel güçlere çağrıda bulundu: Tövbe edin, Fransa'nın kölesi olmayın

Batı Afrika'daki El Kaide lideri yerel güçlere çağrıda bulundu: Tövbe edin, Fransa'nın kölesi olmayın

Mali'de etkin olan El Kaide bağlantılı Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin liderlerinden Yahya Ebu Hammam'ın ses kaydı yayınlandı.

Mali'de faaliyet gösteren Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) isimli El Kaide bağlantılı grubun ikinci ismi Yahya Ebu Hammam'ın bir konuşması yayınlandı.

Örgütün bölgedeki iki numaralı ismi olan Ebu Hammam, Fransa öncülüğünde kurulan ve Mali ordusu ile Mali kuzeyindeki yerel güçlerin ortak askeri hareketlerini organize eden Operasyonel Koordinasyon Mekanizması'nı (MOC) hedef aldı.

"Hatanızı kabul edin"

Yayınlanan ses kaydında, bölgede MOC mensuplarının ve Fransa ordusunun Kuzey Mali'de sivillere karşı işlediği suçların görüntüleri de yer alıyor. Ebu Hammam bu görüntülerden sonra şu ifadeleri kullanıyor: "Bu, tüm MOC askerlerine ve subaylarına doğrudan bir çağrıdır. Onları tövbe etmeye, bağışlanmayı dilemeye, Hıristiyanlara bağlılıktan vazgeçip, Fransa'nın kölesi olmayan, dinlerini ve topraklarını savunan Müslümanların saflarında yer almaya çağırıyoruz."

El Kaide lideri Mali kuzeyinde 1990'lı yıllardan bu yana ortaya çıkan silahlı gruplardan söz ederek bunların katliamların bir sonucu olduğunu dile getiriyor. Ebu Hammam yine MOC'u hedef alarak "savaşçılardan uzlaşmacılara döndünüz, haklarını talep edenlerden hakları ihlal edenlere döndünüz" şeklinde konuşuyor.

CNİM'in iki numaralı ismi, bölgede MOC kışlasına gerçekleştirilen ve en az 50 kişinin ölümü, 100 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıya da atıf yaparak bu saldırının bir uyarı olduğunu, yaptığı konuşmanın ise son uyarıları olduğunu söylüyor.

Bölgede El Kaide bağlantılı grupların yerel güçler ve aşiretler ile olan ilişkilere önem verdiği biliniyor. Aşiretler ile olan bağlantıların El Kaide'ye Mali'de faaliyetlerini artırma ve etkisini tüm bölgeye yayma fırsatı verdiği tahmin ediliyor.

El Kaide'nin İyad eg Gali gibi bazı liderleri, 1990'lı yıllardan beri ayrılıkçı Tuareg hareketlerinde önemli rol oynamış isimler.

Kaynak: Long War Journal, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.