Mazlum Kobani kimdir?

Mazlum Kobani kimdir?

Gerçek ismi Ferhat Abdi Şahin olan ve Şahin Cilo veya Mazlum Kobani gibi farklı kod adları bulunan örgüt yöneticisi, PKK'nın üst düzey liderlerinden biri.

Suriye'de YPG önderliğinde hareket eden Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri olan Mazlum Kobani, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği gündem yaratan mektupta da isminin geçmesiyle, kim olduğu daha çok konuşulmaya başlandı.

Gerçek ismi Ferhat Abdi Şahin olan ve Şahin Cilo veya Mazlum Kobani gibi farklı kod adları bulunan örgüt yöneticisi, PKK'nın üst düzey liderlerinden biri. 1967 doğumlu olan Şahin, PKK'nın kurulmasından kısa bir süre sonra 1990 senesinde örgüte katılmış bir isim.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye karargahında idari işler sorumlusu olarak başlayan Şahin, 1996'da örgütün Hakkari'nin Şemdinli ilçesi sorumlusu, 1997 ile 2003 yılları arasında da Avrupa sorumlularından biri oldu. 2003 yılında Mahmur Kampına dönen Şahin burada bir sene faaliyet gösterdi ve sonrasında Esed rejimi tarafından beş kez hapse atıldı. 2009 yılına kadar zamanının önemli bir bölümü hapishanede geçen Şahin, takip eden üç yıl süresince PKK'nın bir diğer operasyonel kolu olan "Halk Savunma Güçleri"nden (HPG) sorumlu oldu.

ABD ile görüşüp ittifakı sağlayan isim oldu

Suriye iç savaşının başlaması ile bölgeye geçen Şahin burada IŞİD'e ittifak kurulması çalışmalarında önemli rol oynadı ve YPG temsilcisi olarak İranlılar ve Amerikalılar ile görüşmeleri yürüttü. 2014'te ABD ile ittifak kurulmasını sağlayan Şahin, o tarihten itibaren Washington'ın gerektiğinde bölgede ilk temas kurduğu kişilerden biri haline geldi.

2017 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Irak'taki Sincar Dağları ve Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Kobani'deki Karaçok Dağı'nda PKK hedeflerini bombaladıktan sonra ABD Özel Harekat subaylarının ekibi bölgeyi ziyaret etti ve incelemelerde bulundu. Bu inceleme ekibinde Şahin de yer aldı.

z1-001.jpg

Mazlum Kobani bölgede incelemelerde bulunan ABD askerlerine eşlik ederken (Soldan ikinci)

YPG ile emrinde on binlerce örgüt elemanı olan Şahin, ABD'den aldığı mühimmat ve teçhizat desteği ile bölgede ciddi güç elde etti.

Türkiye "General Mazlum" şeklinde anılmasına karşı çıkıyor

2018'de ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Robert Manning, gerçekleştirdiği bir basın toplantısında "IŞİD'den kurtarılan bölgelerde general Mazlum'u ve Suriyeli yerel güvenlik güçlerini desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullanması ve Şahin'den 'General Mazlum' şeklinde bahsedilmesi Ankara ile Washington arasında gerginliğe yol açtı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy "Pentagon sözcüsü Afrin açıklamasıyla saçmalamış" ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak 2019 yılına gelindiğinde Şahin Barış Pınarı Harekatı sırasında YPG'nin liderliğini üstlendi.

Esed rejimi ile görüşmeleri de o yürütüyor

ABD'nin bölgeden çekilmesinin ardından başlayan TSK operasyonu sonrasında Esed rejimi ile birlikte çalışmaya açık olduğunu duyuran Şahin, gelecekte içerisinde 'Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu olacak bir model için işbirliği yapmaya yanaşacağını belirtiyor.

Esed ile sağlanan uzlaşı sonrası YPG Menbiç ve Kobani'ye Rusya destekli Esed güçlerinin girmesine direnç göstermedi.

Türkiye başına ödül koydu

Ekim 2015'ten beri Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan "en çok aranan teröristler listesi" kırmızı kategorisinde dokuzuncu sırada yer alan Şahin'in başında 4 milyon lira para ödülü bulunuyor.

SDG'nin önemli bir gücünü oluşturan YPG, Türkiye'nin yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği tarafından da terör örgütü olarak tanınan PKK'nın Suriye kolu olarak biliniyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.