McDonald's Amerika, İsrail'deki tüm restoranlarını geri satın alacak

McDonald's Amerika, İsrail'deki tüm restoranlarını geri satın alacak

Fast food devi McDonald's, İsrail’in Gazze’deki katliamlarına tepki olarak markanın boykot edilmesinin ardından İsrail'deki tüm restoranlarını geri satın alacak.

ABD merkezli şirket, franchise sahibi Alonyal ile ülke genelinde 5.000 kişinin çalıştığı 225 satış noktasının iadesi için anlaşmaya vardığını açıkladı.

McDonald's, Alonyal'ın İsrail askerlerine binlerce bedava yemek dağıtmaya başlamasının ardından eleştirilmişti.

Bölgedeki satışlar çatışmaların başladığı Ekim ayından bu yana düşüş gösterdi.

Perşembe günü McDonald's, İsrail'de 30 yılı aşkın bir süredir Golden Arches zincirini işleten Alonyal ile bir anlaşma imzalandığını açıkladı.

ABD'li şirket restoranların, operasyonların ve çalışanların "eşdeğer şartlarda" korunacağını ve "İsrail pazarına bağlılığının" devam ettiğini söyledi. Satış koşulları ise açıklanmadı.

Boykot, Kuveyt, Malezya ve Pakistan gibi nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle firmayla aralarına mesafe koyan açıklamalar yayınlamalarının ardından alevlendi.

Tabandan gelen boykot Orta Doğu'nun ötesine yayılırken dünya çapında ses getiren protestolar düzenlendi.

Ocak ayında küresel gıda zinciri, çatışmanın şirketin performansını "anlamlı bir şekilde etkilediğini", Fransa, Endonezya ve Malezya'daki işlerinin zarar gördüğünü, ancak en çok Orta Doğu'daki ticaretinin etkilendiğini kabul etti.

İcra Kurulu Başkanı Chris Kempczinski tepkileri "yanlış bilgilendirmeye" bağlasa da bu durum yine de kâr hanesini vurdu ve şirket yaklaşık dört yıl sonra ilk çeyrek satış hedefini tutturamadı.

Boykot McDonald's tarafından "moral bozucu ve dayanaksız" olarak nitelendirildi. Şirket, dünya genelindeki 40.000'den fazla mağazasının çoğunun sahibi ve işletmecisi olarak binlerce bağımsız işletmeye destek veriyor.

Mağazaların yaklaşık yüzde 5'i Orta Doğu'da bulunuyor.

Kempczinski o dönemde yaptığı açıklamada, "Müslüman ülkeler de dahil olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz her ülkede McDonald's, yerel işletmeciler tarafından gururla temsil edilmektedir" dedi.

McDonald's'ın patronu, "Bu savaş devam ettiği sürece... [bu pazarlarda] önemli bir gelişme görmeyi beklemiyoruz" diye ekledi.

Şirket, İsrail işletmelerini "kendi bünyesine" geri alarak Orta Doğu'daki itibarını yeniden kazanabileceğini ve önemli satış hedeflerine yeniden ulaşabileceğini umuyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze'de tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşan 33.000'den fazla insan öldürüldü.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.