"Meksika üzerinden ABD'ye sığınmaya çalışan Türklerin sayısı 3 kat arttı"

"Meksika üzerinden ABD'ye sığınmaya çalışan Türklerin sayısı 3 kat arttı"

Türkiye’den ABD’ye Meksika sınırından geçerek sığınma talep eden Türk vatandaşlarının sayısı giderek artıyor.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin son verilerine göre, 2020 mali yılının başlangıcından bu yılın Temmuz ayına kadar Meksika sınırından ABD’ye geçerek iltica talebinde bulunan Türk vatandaşlarının sayısı 21 bin 965 kişiye yükseldi. Türklerin genelde El Paso sınır kasabası üzerinden ABD’ye giriş yaptığı belirtiliyor.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin Ekim ayında başlayan mali yıl takvimine göre paylaştığı verilere göre, 2019 yılı Ekim ayında başlayan 2020 mali yılında 2 bin 580, 2020 Ekim ayında başlayan 2021 mali yılında 4 bin 989 ve 2021 Ekim ayında başlayan 2022 mali yılının bu yıl Temmuz ayına kadar olan sürede de 14 bin 396 Türk vatandaşı Meksika sınırından ABD’ye geçti.

Tabloya göre, 2022 mali yılında ABD’ye sığınma için gelen Türklerin sayısı bir önceki mali yıla göre üçe katlandı. Bu sayıya 135 çocuğun da dahil olduğu belirtildi.

Son verilere göre daha çok Güney Amerika ülkelerinden ABD’ye iltica talebinin yoğunlaştığı, Avrupa’dan da Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Romanya’dan iltica taleplerinin arttığı görülüyor. Aynı dönemlerde, Ukrayna’dan 68 bin 457 kişi, Rusya’dan 45 bin 969 ve Romanya’dan da 12 bin 824 kişi Meksika sınırından geçerek iltica talebinde bulundu.

Türk vatandaşlarının uçakla ya Cancun ya da başkent Mexico City’e geldikleri, buradan da El Paso sınırından ABD’ye geçerek sığınma talebinde bulundukları, bu kişilerin daha sonra ya Arizona ya da Teksas’ta bulunan ABD Göçmenlik Dairesi’ne ait tutukevlerine götürüldüğü kaydedildi. Sığınma talebinde bulunan Türklerin çoğunluğunun Türkiye’de ücret karşılığında yasadışı kişi ve örgütler tarafından ABD’ye getirildiği, bazı Türklerin de kendi imkanlarıyla aracı kullanmadan El Paso sınırından ABD’ye geçtiği öğrenildi.

Türk vatandaşlarının El Paso sınır kapısında ABD’ye iltica talebiyle kaçması Amerikan medyasının da gündemi oldu. Yerel medya “El Paso, Türk vatandaşlarının tercih ettiği ABD giriş kapısı oldu” başlığıyla yayınladığı haberde, Türk sığınmacı sayısının özellikle Mart ayından bu yana tırmanışa geçtiği bildirildi.

Teksas Üniversitesi Hukuk ve İnsan Davranışı Merkezi direktörü Victor M. Manjarrez Jr, Türklerin ABD’ye girmek için aracılara 15 bin dolara kadar para ödediğini, Türklerin daha çok Mexico City'ye uçtuğu ve ardından El Paso sınır kapısına getirildiğini belirtti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.