Merkel: Hepimiz İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemek istiyoruz

Merkel: Hepimiz İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemek istiyoruz

İsrail'e ziyarette bulunan Angela Merkel, "Hepimiz, İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek için her şeyin yapılması gerektiğine katılıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 4 Ekim’de Tel Aviv’de yaptığı açıklamada, İsrail hükümetiyle ‘nükleer anlaşma, yerleşim birimleri ve iki devletli çözüm’ etrafındaki görüş ayrılıklarına rağmen, ‘İran’ın nükleer silah bulundurmasını engelleme konusunda ellerinde net bir anlaşma olduğunu’ vurguladı.

Merkel, ayrıca Gazze Şeridi ile ateşkesin sağlanması ve İsrail- Filistin arasında barışın tesisi edilmesi gerektiğini vurguladı. Merkel, İsrail’in Doğu Kudüs’te Filistinlilerin yaşadığı Han el-Ahmer köyünü yıkması halinde ziyaretini iptal edeceği iddialarını da reddetti.

Öte yandan İran ve nükleer anlaşma konularına da değinen Merkel, “İran ve İsrail arasındaki çatışma, Suriye’deki durum dolayısıyla daha da zorlaştı. Bu yüzden Rusya’nın İran’ın İsrail sınırından geri çekilmesini temin etmesi önemli. Konu, İran ile anlaşmanın, İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek veya zayıflatmak için doğru yol olup olmadığı ile ilgili. Bu durum, Netanyahu ile devam eden tartışmamızın bir parçası. Ancak hepimiz, İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek için her şeyin yapılması gerektiğine katılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Merkel, Yad Vashem Holokost Anıtı Müzesi’ni ziyareti sırasında da Almanya’nın Yahudilere yönelik zulümleri dolayısıyla pişmanlığını dile getirdi. “Almanya, o günlerin ana sorumluluğunu taşıyor” diyen Merkel, “Holokost hatıralarının korunması, Almanya’daki eğitim sisteminin bir parçasıdır. Okullar, soykırım kamplarını ziyaret ediyor. Holokost hatıralarını aşılamak için çaba sarf ediyoruz. Önemli bir dönem yaşıyoruz, çünkü bu hatıraların son tanıkları ölüyorlar” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.