MHP'li vekilden Albayrak'a: Rakamlar gerçek değil slumpflasyon var

MHP'li vekilden Albayrak'a: Rakamlar gerçek değil slumpflasyon var

MHP’nin ekonomi kurmayı Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) büyüme verilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

MHP’nin ekonomi kurmayı Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) büyüme verilerinin ekonomideki gerçek durumu yansıtmadığını ve Türkiye ekonomisinde slumpflasyonun (enflasyon içinde küçülme) başladığını söyledi. 

Meclis’te emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önergeye destek verilmesini sağladığı gerekçesiyle MHP grup başkanvekilliği görevinden alınan Erhan Usta, Twitter’dan bir teknik analiz paylaştı. Usta, TÜİK’in açıkladığı veriler üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın durgunluk yaşanmadığı yönündeki beyanının gerçeği yansıtmadığını ve işin aslının başka olduğunu söyledi.

Usta'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"TÜİK, bu verileri Hollanda İstatistik Ofisi’ne gönderse ve bülteni onlar hazırlasa; manşette, takvim ve mevsim arındırılmış verilere göre ekonominin çeyrekten çeyreğe yüzde 1.1 oranında küçüldüğü göz önünde bulundurarak ‘2018 üçüncü çeyrekte ekonomi küçüldü’ yazardı."

"TÜİK, bu verileri ABD İstatistik Ofisi’ne gönderse; manşette ‘Reel GSYH 2018 üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,3 azaldı’ yazacaktı. Çünkü ABD, son çeyrekte görülen ivme ile bir çeyrek değil de bir yıl geçirilmiş olsa varsayımıyla büyümeyi yıllıklandırarak yayınlıyor."

“Bunun adı resesyon yani durgunluktur. Resesyon yüzde 20-25 bandında bir enflasyon ortamında gerçekleştiğinden içinde bulunduğumuz durum slumpflasyondur yani enflasyon içinde küçülmedir.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.