Mısır cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor

Mısır cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor

Mısır'da 2024 yılında gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için geri sayım sürüyor.

Mısır'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçim takvimi 25 Eylül Pazartesi günü resmen açıklanacak. Oylamanın öne çekileceği yönündeki söylentiler ise sürüyor.

Resmi olarak seçimin 15 Ocak 2024 tarihinden önce yapılması gerekiyor.

Mısır Ulusal Seçim Kurumu Müdürü Ahmed el Bendari Çarşamba günü Kahire'de gazetecilere yaptığı açıklamada, kurumun adaylara karşı "tarafsız bir duruş" sergileyeceğini ve adaylık şartlarını yerine getirenlerin haklarını garanti altına alacağını söyledi.

Bendari, seçimlerin "tam bir yargı denetimi altında, şeffaflık sağlanarak ve her adayın temsilcisi sandık başında hazır bulunarak gerçekleştirileceğini" savundu.

Ancak seçimlerin özgür ya da adil olması beklenmiyor. Halihazırda ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ilk olarak 2013'teki askeri darbeyle iş başına geldi. Darbeden bu yana yapılan tüm seçimlerde Sisi "normal görülmeyen" oy oranlarıyla seçildi. Sisi'nin oy oranı 2018 yılındaki seçimde yüzde 97.08, 2014'teki seçimde ise 96.91 olarak açıklandı. Muhalif tüm sesler ise baskı altına alındı ve Sisi'yi eleştiren siyasiler tutuklandı.

Sisi henüz üçüncü bir dönem için aday olma niyetini kamuoyuna açıklamış değil. Ancak bazı siyasi kesimler Sisi'nin adaylığına destek olacaklarını ifade ediyor.

Siyasi analistler ülkedeki seçimleri "düzmece" olarak nitelerken Sisi'nin Mısır'ı yönetmeye devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum