Mısır: Hamas ile İsrail arasında ara buluculuk yapıyoruz

Mısır: Hamas ile İsrail arasında ara buluculuk yapıyoruz

Mısır Genel İstihbarat Müdürlüğü Başkanı Abbas Kamil, Kahire yönetiminin İsrail ile Hamas arasında ara buluculuk yaptığını belirtti.

Mısır Genel İstihbarat Müdürlüğü Başkanı Abbas Kamil, Kahire yönetiminin İsrail ile Hamas arasındaki gerginliklerin azaltılmasının ve Gazze Şeridi'nde istikrarın sağlanmasının amaçlandığı bir anlaşma sağlamaya çalıştığını açıkladı.

Glasgow’daki COP 26 İklim Zirvesi’nde Axios’a konuşan Kamil, İsrail ve Hamas arasında bir mahkum takası sürecinin yer alacağı, Gazze şeridindeki ateşkese istikrar kazandırılacağı, insani yardım ve yeniden kalkındırma projelerinin desteklenmesinin sağlanacağı bir anlaşmaya varmayı hedeflediklerini söyledi.

Kamil, Gazze’de olası uzun vadeli bir ateşkes anlaşmasının da dahil olduğu birtakım konular üzerine İsrail ve Filistin taraflarıyla görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

"Gece gündüz görüşmeler yapıyoruz"

İsrail ile Hamas arasında mahkum takasının gerçekleşmesi için Mısır’ın “gece gündüz” görüşmelerde bulunduğunu belirten Kamil, böylesi bir anlaşmanın İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli yaşlı ve çocukların serbest bırakılmasıyla başlaması gerektiğini savundu.

Ayrıca Kamil, iki İsrail askerinin cesetlerinin iade edilmesi ve Hamas’ın Gazze’de tuttuğu iki İsrailli sivilin serbest bırakılması konusuna da değindi.

Kamil, Mısır’ın yeni İsrail hükümeti ile Ramallah yönetiminin aralarında bir tür politik diyalog başlatmasını umduklarını söyledi.

Öte yandan Mısır ile İsrail ilişkilerine değinen Kamil, gidişattan gayet memnun olduklarını, Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’nin Eylül ayında İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile yaptığı görüşmenin son derece iyi geçtiğini belirtti.

Kamil, mevcut İsrail hükümetinin farklı görüşlere sahip birkaç partinin oluşturduğu bir yapı olmasına rağmen, iki tarafın da etkili düzeyde çalışma ortamı oluşturacağına inandıklarını vurguladı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.