Mısır: Nahda Barajı konusunda Sudan ile aynı görüşteyiz

Mısır: Nahda Barajı konusunda Sudan ile aynı görüşteyiz

Mısır ve Sudan’ın Nahda Barajı ile ilgili hemen hemen aynı görüşte olduğu bildirildi.

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, Mısır ve Sudan’ın Nahda Barajı ile ilgili hukuki konularda hemen hemen aynı görüşte olduğunu ancak teknik konularla ilgili bazı farklılıklar olduğunu söyledi.

Bakan Abdulati, “Sudan öncelikle barajın güvenliği, sosyal ve çevresel etkileri ile ülkede soruna neden olabilecek su miktarındaki değişiklikle ilgileniyor” dedi.

Mısır, Sudan ve Etiyopya’nın sulama bakanlarının, ABD, Avrupa Birliği (AB), Güney Afrika, Afrika Birliği ofis temsilcileri ve Afrika Birliği ofisinden hukuk uzmanlarının gözlemciliği ile baraj konusundaki farklılıkları çözmek için video konferans aracılığıyla yürüttüğü dördüncü müzakere turu dün tamamlandı.

Bakan Muhammed Abdulati, “Mısır barajın üreteceği elektriğin yüzde 85'ini üretmek için teknik bir teklif sundu” diyerek, müzakerelerin 11 Temmuz'a kadar devam edeceğini belirtti.

Abdulati, “Müzakereler 11 Temmuz'a kadar sürecek. Müzakereler başarısız olursa ne yapılacağı hakkında konuşmak için henüz çok erken. Mısır'ın barajla ilgili bir anlaşmaya varmak istiyor. Etiyopya’nın da aynı iradeye sahip olacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Nahda Barajı’na doldurulacak suyun, Etiyopya'nın sınırlarından Mısır’a giden su yüzdesini azaltacağına dikkat çeken Bakan, bunun yapay bir kuraklığa neden olabileceğini söyleyerek, “Eğer bu yapay kuraklığa doğal kuraklık eşlik ederse Mısır için büyük bir kriz olur. Dolayısıyla Mısır kuraklık dönemleri konusunda bir anlaşma yapmaya çalışıyor” diye konuştu.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.