İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan 'Nahda Barajı' çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan 'Nahda Barajı' çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, Nahda Barajı sorununa çözüm bulmak için taraflar arasındaki müzakereleri sürdürme çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Nahda Barajı (Rönesans) sorununa çözüm bulmak için uluslararası ve bölgesel çabaları ilgiyle takip ettiğini açıkladı.

İİT Genel Sekreterliği tarafından dün yayınlanan yazılı açıklamada, Mısır ve Sudan’ın su güvenliğini korumanın önemine vurgu yapılarak, Nil sularındaki tarafların haklarının ihlal edilmesini reddetti.

İİT, herkesin kabul edeceği adil bir anlaşmaya varmak için taraflar arasındaki diyalog ve müzakereleri sürdürme çağrısında da bulundu.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu da, Salı günü yaptıkları toplantıda, Mısır ve Sudan’ın su güvenliğinin Arap güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizerek, Nil sularındaki tüm tarafların haklarını ihlal eden herhangi bir eylemi reddetti.

Ezher Üniversitesi Şeyhi Dr. Ahmed et- Tayyib ise Mısır’ın Nil Nehri sularındaki tarihsel haklarına saygı göstermek gerektiğine dikkat çekerek, Arap ve uluslararası toplumu, su haklarını garanti eden uygun ve barışçıl bir çözüme ulaşmak için Mısır’ın yanında durmaya çağırdı.

Mısır’ın Arap Birliği Daimi Temsilcisi Macid Abdulfettah, dün devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, “Tüm Arap ülkeleri bu konuda Mısır’ı destekliyor. Mısır Etiyopya’ya zarar vermek istemiyor. Bu nedenle, Mısır’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) yaptığı talep, Etiyopya’ya yönelik cezai kararları içermiyordu. Etiyopya’nın Mısır’ın BMGK’ya yaptığı itirazlarla ilgilenmemesi durumunda, uluslararası meşruiyet zafer kazanacak. Uluslararası yasalar ve tüm taraflarca imzalanan anlaşmalar uygulanacak” şeklinde konuştu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.