Etiyopya tartışmalı Nahda Barajı'nı doldurmaya başlıyor

Etiyopya tartışmalı Nahda Barajı'nı doldurmaya başlıyor

Afrika Birliği’nin dünkü sanal toplantısına rağmen Etiyopya, Nahda Barajı’nın doldurulacağını duyurdu.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, bugünkü açıklamasında, “Etiyopya önümüzdeki iki hafta içinde doluma başlamaya kararlıdır. Geri kalan işler devam edecek” dedi.

Bu iki haftalık sürede müzakerelerin de devam edeceğini söyleyen Ahmed, “Bu süreç içinde üç ülke (Etiyopya-Mısır-Sudan) halen açık olan bazı noktalarla ilgili nihai bir anlaşmaya varmaya kararlıdır” diye konuştu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi, video konferans yoluyla düzenlenen Afrika Birliği toplantısında, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ve Etiyopya lideri Ahmed'in, Nahda Barajı meselesini ele aldıklarını bildirdi.

Radi, mini zirvenin sonunda Nahda Barajı hakkında bağlayıcı bir anlaşmanın netleştirilmesi için Mısır, Sudan ve Etiyopya'nın hükümet uzmanlarından bir komisyon oluşturulmasına karar verildiğini belirtti.

Etiyopya’nın Mavi Nil suları üzerinde inşa ettiği ve 4,6 milyar dolara mal olan Nahda Barajı, Mısır ve Etiyopya arasındaki tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Sudan ve Mısır, Etiyopya'nın Temmuz ayında barajı doldurmaya başlaması için hazırladığı kısmi anlaşmayı 12 Mayıs'ta reddetti. Etiyopya’nın Nahda Barajı projesini ilan ettiği 2011’den bu yana bölgede gerginlik hakim. Etiyopya, Nahda’nın ekonomisi için önemli olduğu hususunda ısrar ederken, Mısır ve Sudan ise barajın Nil Nehri'ndeki payına muhtemel olumsuz etkilerinden endişe ediyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum