Etiyopya ile Mısır arasında 'Nahda Barajı' gerilimi tırmanıyor

Etiyopya ile Mısır arasında 'Nahda Barajı' gerilimi tırmanıyor

Etiyopya Dışişleri Bakanı Gedu Andargachew, Mısır’ı Nahda Barajı konusunda siyasi kumar oynamakla suçladı.

Mısır ve Sudan'a yönelik yeni suçlamalarda bulunan Etiyopya, finansal kaynaklarını kullanmak için herhangi bir talepte bulunmaya ihtiyacı olmadığını duyurdu.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Gedu Andargachew, Addis Ababa'nın barajı önümüzdeki ay içinde kararlaştırılan tarihte dolduracağını bildirdi. “Anlaşmalı veya anlaşmasız” olsun söz konusu adımı atacaklarını belirten Andargachew, Mısır’ı da Nahda Barajı konusunda siyasi kumar oynamakla suçladı.

Bakan, sonuçları ne olursa olsun ülkesinin barajın doldurulmasıyla ilgili zaman çizelgesine bağlı kalacağını söyleyerek doldurma işlemi öncesinde Mısır ve Sudan ile her hangi bir anlaşma yapmak zorunda olmadıklarını vurguladı.

Etiyopya'nın Mavi Nil üzerine inşa ettiği Nahda Barajı’na ilişkin müzakereler bir süreliğine sekteye uğramış ve doldurulmaya başlanacağı tarihten önce Mısır ile uzlaşma sağlanamamıştı. Bunun üzerine Sudan da anlaşmazlık yaşanan noktalara çözüm bulmak üzere meseleyi üç ülkenin başbakanlarına bırakma önerisinde bulunmuştu.

Diğer yandan su işleri bakanları ve teknik komiteleri içeren günlük müzakereler 9 Haziran’da başlatıldı. Görüşmelerde temmuz ayından önce barajın işletilmesi ile ilgili bir taslak üzerinde anlaşmaya varmanın yolları tartışıldı. Önerilen bu tarihin, Etiyopya'nın barajı doldurmaya başlayacağı tarihe denk gelmesi dikkat çekti.

Neredeyse inşası tamamlanmak üzere olan Nahda Barajı, Sudan sınırlarına yakın bir konumda Mavi Nil'de bulunuyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.