Mısır'da şaşırtmayan sonuç: Katılım yüzde 50'yi geçmedi, Sisi kazandı

Mısır'da şaşırtmayan sonuç: Katılım yüzde 50'yi geçmedi, Sisi kazandı

Mısır'da devlet başkanlığı seçimlerini darbeyle iş başına gelen Abdulfettah es Sisi kazandı.

Mısır devlet medyasının bugün sabah saatlerinde ilk sandık sonuçlarına dayanarak yayınladığı ifadelere göre Sisi oyların yüzde 92'sini alarak ikinci kez Mısır'ın devlet başkanı seçildi.

Katılım yüzde 50'nin altında

Devlete ait el Ahram ve Ahbar el Yevm gazetelerinin bildirdiğine göre, Çarşamba günü sona eren seçimde 60 milyon kayıtlı seçmenin 23 milyonu oy kullandı. Söz konusu seçimde Sisi, karşısına çıkan ciddi rakiplerin saf dışı edilmesi ile neredeyse tek başına yarıştı. Sisi’nin bu seçimdeki tek rakibi kendisi de bir Sisi destekçisi olan Musa Mustafa Musa, gazetelerin ifadesine göre 721 bin oy aldı.

Seçim Komisyonu seçimin son gününde insanları oy vermeye davet eden çağrılarda bulundu. Oy oranlarının oldukça düşük kaldığı ülkede geçtiğimiz seçimde de sandıkları seçmenlerin ayağına götürülmüş ve katılım oranları artırmaya çalışılmıştı. Katılım oranı yine beklenilen seviyeye gelemeyince seçimler bir gün uzatılmıştı. Yine devlete bağlı el Ahram gazetesinin bildirdiğine göre seçim surulu, seçimin son gününde oy verme süresini geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi bir müddet uzattı.Bu çabalara rağmen bu seçimde de katılım oranlarının %50’nin altında kaldığı görüldü.

Silahlı grupların meşruiyeti artabilir

Oy vermemenin para cezasıyla cezalandırıldığı ülkede yine de oy oranları oldukça düşük bir düzeyde kaldı. Devlet medyası, 2014'teki seçimdeki katılım oranı olan %37'den daha yüksek bir katılım oranının olduğunu öne sürerek bunun Sisi’nin meşruiyetini artıracağı şeklinde yorumlasa da, muhalefet Mısırlıların seçime katılmama taraftarı olduğunu ifade etti.

Herhangi bir muhalif sese izin verilmeyen bu seçimlerde de Sisi'nin seçilmesiyle, Mısır'da bir süre daha diktatörlük görünümündeki yönetimin devam edeceğini gözler önüne serilmiş oldu. Muhalefetin sesinin kısılması, Sisi’nin seçimleri ‘kazanmaya’ devam etmesi, dünyadan Sisi’nin ülkede uyguladığı insan hakları ihlallerine karşı herhangi bir sesin yükselmemesi gibi sebeplerin; Mısır'da özellikle gençleri, darbe sonrası kurulan silahlı gruplara ve cihat yanlısı ideolojilere yönlendirebileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.