Mısır'da 'Hür Subaylar Devrimi'nin 66'ncı yıldönümü

Mısır'da 'Hür Subaylar Devrimi'nin 66'ncı yıldönümü

Tarihler 23 Temmuz 1952’yi gösterdiğinde Mısır halkı sabaha kendilerini Hür Subaylar olarak adlandıran bir grup askerin artık krallık rejimine son verildiğini açıklamasıyla uyanmıştı.

Tarihler 23 Temmuz 1952’yi gösterdiğinde Mısır halkı sabaha kendilerini "Hür Subaylar" olarak adlandıran bir grup askerin artık krallık rejimine son verildiğini açıklamasıyla uyanmıştı.

Başlangıçta devrim olarak nitelendirilen bu değişim, sonrasında Mısır’ı içinden çıkılması zor bir askeri vesayet sistemine doğru sürükleyecekti.

Mısır’ın yakın tarihinde önemli bir yeri bulunan "Hür Subaylar Devrimi" geçtiğimiz günlerde 66'ncı doldurdu.

İçerisinden Necip Mahmut, Cemal Abdulnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek gibi birçok devlet başkanını çıkaran oluşum, ülkenin askeri devlet sisteminden demokratikleşme yoluna girmesini zorlaştıran en büyük sebeplerinden birisi olarak görülüyor.

Sisi rejiminin Abdulnasır ile bağlantı kurma çabası

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi’nin 23 Temmuz Devrimi’nin 66'ncı yılını anma etkinliklerinde ülkeyi devrimin en önemli figürü haline gelen Abdulnasır’ın ruhuna geri getireceğini belirmesi dikkat çekti. Hür Subayların önemli isimleri hakkında açıklamalarda bulunan Sisi: "Hür Subayların öncülüğünü yapan eski lider Abulnasır Mısırlıların hayali olan hür vatan ve sosyal adaleti tesis etmek için bütün gücüyle mücadele etti." İfadelerini kullanırken, Cemal Abdunnasır sonrası Mısır’ın Cumhurbaşkanlığını üstlenen Enver Sedat’tan da övgüyle bahsederek, "Hayatı boyunca ülkeyi ve vatan topraklarını korumak için mücadele etti.” İfadelerini kullandı.

"Hür Subaylar ile başlayan askeri rejimle Sisi arasında bir fark yok"

Abdulfettah el Sisi’nin "Hür Subaylar" hakkında yaptığı açıklamaların ardından sosyal medya kullanıcılarından ise konuyla ilgili eleştiri gecikmedi. Sisi gelen yorumlarda Hüsnü Mübarek’in 25 Ocak 2011’de halk devrimiyle indirilmesinin ardından ülkenin demokratik kazanımlarının tamamını yok etmesiyle suçlandı.

Öte yandan 3 Temmuz 2013’de ülkenin seçimle başa getirdiği ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’yi askeri bir darbe sonucu indirdiği ve bu yüzden de kendisini "Hür Subaylar"ın askeri vesayetinin bir devamı olarak gördüğü yorumları yapıldı.

Kaynak: Al Jazeera, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.