Mısırlıların bitmeyen kabusu: Elektrik kesintileri

Mısırlıların bitmeyen kabusu: Elektrik kesintileri

Sisi hükümetinin defalarca vaadettiği iyileştirme ve kalıcı çözüm sözlerini yerine getirememesi sebebiyle Mısırlıların yaşamında bir kabus olmaya devam ediyor.

Mısır’da Hüsnü Mübarek döneminden beri süregelen elektrik kesintisi ve akım yetersizlikleri sorunu, Sisi hükümetinin defalarca vaadettiği iyileştirme ve kalıcı çözüm sözlerini yerine getirememesi sebebiyle Mısırlıların yaşamında bir kabus olmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta içerisinde 3 yeni elektrik santralinin açılışını yapan Abdulfettah es-Sisi, devreye girecek santrallerle artık elektrik ile ilgili herhangi bir sıkıntının kalmayacağını ifade etmesi, ülke içerisindeki birçok kesimin tepkisine neden oldu.

Özellikle kırsal bölgelerde elektrik kesintilerinin artması, akım zayıflığı ve voltaj dengesizliği gibi birçok sorunun çözümünde yetersiz kalan Sisi rejimi, geçtiğimiz Mayıs aldığı elektrik zammı kararıyla halkı daha da zorda bırakmıştı.

Biten projeler krizi çözmeye yetmiyor

Kahire, Beni Suef ve Burullus bölgelerinde 4 bin 800’er megavatlık üç yeni elektrik santralinin açıldığı Mısır, böylece 14.400 yeni bir rezerve kavuşmuş oldu. Daha önce Enerji Bakanlığı tarafından açıklanan 515 milyar Mısır Poundu ile yapılan yeni proje çalışmaları neticesi 2014 yılında 6 bin megavata ulaşan enerji üretim açığı kapatarak 10 bin megavat rezerve artışı sağlanmıştı.

Hükümet cephesinden sıkça dile getirilen diğer bir mesele ise Mısır’ın Sudan, Libya ve Ürdün gibi bölge ülkelerine elektrik ithalatına başlaması oldu. Oluşan artı enerji rezervi söylemleri ve ithalat haberleri ise Mısır halkının yaşadığı elektrik krizinin çözümüne bir türlü yansıtılamıyor.

30 yaşını aşmış Enerji santralleri, 40 senelik enerji kabloları

Mısır’da elektrik krizinin en büyük nedenlerinden birisi olarak görülen alt yapı eksiklikleri, 30 yaşını aşmış santrallerin hala kullanılıyor olması ve zayıf elektrik dağıtım ağları. Kışın yağan her yağmur ve yaz sıcaklığının arttığı her günde ülkede uzun enerji kesintileri yaşanıyor.

Yenilenmeyen elektrik kabloları ise kontrolsüz akım voltajı nedeniyle fabrika araç gereçleri ve halkın ev eşyalarına zarar vermeye devam ediyor.  

Mısır’da geçen yıldan bu yana elektrik ücretlerine gelen %100’ün üzerindeki zam ise halkı zor durumda bırakırken, hükümetin vermediği hizmete ek fiyatlandırma getirdiği yönünde eleştirilere neden oluyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.