ABD'den Mısır'a 195 milyon dolarlık askeri yardım

ABD'den Mısır'a 195 milyon dolarlık askeri yardım

Washington, Mısır’a insan haklarıyla ilgili kaygılar nedeniyle dondurulmuş 195 milyon dolar değerindeki askeri yardımı vermeye hazırlanıyor.

Mısırlı bir diplomat Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Kahire’ye yardımların yeniden başlayacağı bilgisinin ulaştırıldığını” söyledi. Diplomat bu adımın, Amerika Birleşik Devletleri’nin Mısır’ın bölgedeki istikrarı konusundaki önemini anlamış olduğunu gösterdiğini belirtti.

ABD yönetimi geçen yıl Ağustos ayında Mısır’ın insan hakları ve demokrasi açısından ilerleme kaydedememesi nedeniyle 195 milyon dolarlık askeri yardımı dondurmuştu. Karar, iki ülke arasındaki ilişkilere olumsuz yansımış ve Mısır’da tepkiye neden olmuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile Amerikan meslektaşı Mike Pompeo, Mısır-ABD ilişkilerinin çeşitli yönleri ile ortak öneme sahip konularda konuştukları bir telefon görüşmesi yaptılar.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı’nın telefon görüşmesinde “ABD’nin Mısır ile olan stratejik ilişkilerini ve Mısır’ın siyasi, ekonomik ve kalkınmaya olan desteğini, iki ülke arasındaki mevcut işbirliği mekanizmaları aracılığıyla güçlendirme” çağrısında bulunduğunu belirtti. Sözcü “Bu programda ABD, hem ekonomik hem de askeri olarak Mısır’a yardım ediyor ve güvenlik sorunları karşısında Mısır’ın yeteneklerini güçlendirip bölgesel istikrarı destekliyor” dedi.

Açıklamada dondurulmuş yardımların yeniden başlamasıyla ilgili açık bir ifade yer almadı ancak “önümüzdeki dönemde ABD’nin Mısır’a daha fazla destek vereceği” ifadelerini kullanıldı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.