Mısır'da Sisi karşıtı protestoları destekleyen profesör kaçırıldı

Mısır'da Sisi karşıtı protestoları destekleyen profesör kaçırıldı

Mısır'da darbeyle iş başına gelen Abdulfettah es Sisi'ye karşı patlak veren gösterilere destek olan Profesör Hasan Nafa kaçırıldı.

Mısır'da darbeyle iş başına gelen Abdulfettah es Sisi'ye karşı patlak veren gösterilere destek olan Profesör Hasan Nafaa kaçırıldı.

El Cezire, Kahire Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi profesörü olan Hasan Nafaa'nın zorla alıkonulduğunu ve bilinmeyen bir yere götürüldüğünü ifade etti.

Nafaa, geçtiğimiz gün Twitter'da yaptığı paylaşımda, Sisi'ye karşı düzenlenen gösterileri savunmuş, Sisi'nin gitmesi gerektiğini ancak bunun gösteriler olmadan mümkün olmadığını belirtmişti.

basliksiz-2-015.jpg

Gösteriler nasıl başladı?

Mısırlı iş insanı ve oyuncu Muhammed Ali, internet üzerinden paylaştığı bir dizi videoyla, Devlet Başkanı Sisi'yi halk sefalet içinde yaşarken, halkın parasını lüks rezidanslara ve otellere harcayarak çarçur etmekle suçladı. İspanya'da yaşayan ve müteahhitlik yapan Ali'nin, Eylül başından beri paylaştığı bu videolar büyük yankı uyandırdı ve Ali'nin takipçi sayısı hızla arttı.

Devlet Başkanı geçen hafta iddiaları yalanlamış ve Mısırlılara ve orduya karşı "dürüst ve sadık" olduğunu söylemişti.

Muhammed Ali ise Cuma günü paylaştığı son videoda Mısırlıları sokağa çağırdı.

Cuma günü geç saatlerde de Twitter üzerinden Devlet Başkanı Sisi'ye istifa çağrısı yapan etiketler, trendler arasına girdi. Ardından yüzlerce hükümet karşıtı protestocu, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i deviren protestoların düzenlendiği Tahrir Meydanı'nda toplandı ve "Sisi istifa" sloganları attı.

Yabancı haber ajansları, ülkenin ikinci büyük kenti olan İskenderiye ile Süveyş ve El Mahalle el Kübra şehirlerinde de protesto gösterilerinin düzenlendiğini bildirdi.

Güvenlik güçleri nasıl yanıt verdi?

Eylemin, 2013 yılından beri protesto gösterileri düzenlemenin yasak olmasından ve olağanüstü hâlin halen yürürlükte olmasından ötürü beklenmedik olduğu belirtiliyor.

BBC muhabiri Sally Nabil, "Birkaç gün önce bu, pek çok Mısırlı için düşünülemeyecek bir senaryoydu. Devlet Başkanı Sisi'nin göreve geldiği 2014 yılından beri herhangi bir protestocu Tahrir Meydanı'na adımını atmadı" dedi.

Tahrir'deki protestoculara biber gazıyla müdahale edildi. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir güvenlik yetkilisi, protestocuların hızlıca dağıtıldığını ve 74 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Kaynak: Mepa News, BBC Türkçe

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.