Mısırlılar sonucu belli olan seçimlerde oy kullanıyor

Mısırlılar sonucu belli olan seçimlerde oy kullanıyor

Mısır'daki seçimleri 2013 yılındaki darbeyle yönetime gelen Abdulfettah Sisi'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Mısırlılar Pazar günü, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin ciddi bir rakiple karşılaşmadığı ve bir dönem daha kazanarak 2030 yılına kadar iktidarda kalmasına kesin gözüyle bakılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmaya başladı.

Seçimler Gazze'ye yönelik amansız İsrail bombardımanının gölgesinde kaldı. Mısırlıların neredeyse tamamının dikkati, ülkelerinin doğu sınırlarındaki savaşa ve kıyı bölgesindeki Filistinli sivillerin çektiği acılara odaklanmış durumda.

Pazar günü başlayan ve üç gün sürecek olan seçimler, resmi rakamlara göre yaklaşık üçte birinin yoksulluk içinde yaşadığı 105 milyon nüfuslu Mısır'da sarsıcı bir ekonomik krizin ortasında gerçekleşiyor. Kriz, ekonominin kötü yönetilmesinin yanı sıra küresel ekonomiyi sarsan koronavirüs salgını ve Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşının yansımalarından da kaynaklanıyor.

Sissi'nin karşısında üç aday daha var: Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti başkanı Ferid Zahran, Vefd Partisi Başkanı Abdülsanad Yamama ve Cumhuriyet Halk Partisi başkanı Hazım Ömer.

Genç ve hırslı bir cumhurbaşkanı adayı olan Ahmed El Tantavi, adaylığını güvence altına almak için halktan gerekli imzayı toplayamayınca yarıştan çekildi. Tantavi başarısızlığını, güvenlik birimlerinin kampanya çalışanlarını ve destekçilerini hedef alan tacizlerine bağladı.

Kahire'nin Heliopolis banliyösündeki bir seçim merkezinde sabah 9'da sandıklar açılır açılmaz oy kullanan Sisi, merkezden ayrılırken herhangi bir açıklama yapmadı.

Pazar sabahı Kahire'deki bir seçim merkezinde oy kullanırken Filistin kefiyesi takan Zahran ve Ömer'in de aralarında bulunduğu diğer adaylar da oylarını kullandı.

Yerel televizyon kanalları oy verme merkezlerinin dışında, çoğu Sisi destekçisi olan kadın ve çocukların Mısır bayrakları salladığı görüntüleri yayınladı.

Ülkedeki seçim sürecini yürüten Ulusal Seçim Kurumu'na göre, Pazar gününden itibaren üç gün sürecek olan oylamada hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamaması halinde 8-10 Ocak tarihlerinde ikinci tura gidilecek.

Mısırlı gurbetçiler oylarını 1-3 Aralık tarihlerinde kullandılar.

Oylama öncesinde polis güçlerini denetleyen İçişleri Bakanlığı "seçim güvenliğini" sağlamak üzere ülke genelinde binlerce asker görevlendirdi.

67 milyondan fazla kişi oy kullanma hakkına sahip ve yetkililer seçime "meşruiyet kazandırmak" için yüksek bir katılım bekliyor.

Abdulfettah Sisi, Mısır'ın seçimle başa gelmiş ilk lideri olan Muhammed Mursi'ye darbe düzenleyen eski bir ordu generali.

2013 yılındaki kanlı darbe ABD ve Batılı ülkelerce desteklenmiş, darbe karşıtı çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Sisi'nin liderlik ettiği darbe güçleri halkı katlederek darbe karşıtlığını bastırmış ve yönetime el koymuştu. Sonraki dönemlerde Sisi rejimince tertiplenen seçimlerin tek galibi ise yine Sisi olmuştu.

2019 yılında genel bir referandumla kabul edilen anayasa değişiklikleri, Sisi'nin ikinci dönemine iki yıl ekledi ve üçüncü bir altı yıllık dönem için aday olmasına izin verdi.

Sisi'nin gözetimi altındaki resmi makamlar muhalefete karşı büyük bir baskı politikası uygulamaya başladı. Binlerce hükümet muhalifi susturuldu ya da hapse atıldı. Bunların çoğu İslami duruşlarıyla öne çıkan isimlerdi.

2016'da iddialı bir reform programı başlatan Sisi rejimi için ekonomi bir baş ağrısı haline geldi. Uluslararası Para Fonu tarafından desteklenen reform programı, ülkenin hırpalanmış ekonomisinde uzun süredir devam eden çarpıklıkları tersine çevirmeyi amaçlıyordu.

Sübvansiyon kesintileri ve yerel para biriminin değerinin düşürülmesi gibi acı verici otorite tedbirlerini içeriyordu. Karşılığında Mısır IMF'den bir dizi kredi ve Batı'dan takdir aldı.

Ancak bu tür kemer sıkma önlemleri fiyatların yükselmesine yol açarak sokaktaki Mısırlıya ağır bir fatura çıkardı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum