MİT personelini ifşa etmekle suçlanan gazetecilere tahliye kararı

MİT personelini ifşa etmekle suçlanan gazetecilere tahliye kararı

Libya'da hayatını kaybeden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personelinin cenaze törenine ilişkin yaptıkları haber nedeniyle yargılanan gazeteciler, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülen davada ikinci kez hakim karşısındaydı.

Libya'da hayatını kaybeden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personelinin cenaze törenine ilişkin yaptıkları haber nedeniyle yargılanan gazeteciler, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülen davada ikinci kez hakim karşısındaydı.

Mahkeme 6 aydır tutuklu bulunan Oda TV Genel Yayın yönetmeni Barış Pehlivan, OdaTV muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel için tahliye kararı verdi. Bu üç gazetecinin yurt dışına çıkışları ise yasaklandı.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, hükmünü açıklayan mahkeme heyeti ayrıca sanık Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci'nin tüm suçlardan beraatine karar verdi.

3'ü tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada diğer sanıklar Yeni Yaşam Gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Aydın Keser ile gazetenin genel yayın yönetmeni Ferhat Çelik ve Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel'i "istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek" suçundan 5 yıl 7 ay 15'er güne çarptıran heyet, sanıkların yargılama sürecinde davranışlarını lehlerine takdiri indirim nedeni cezayı 4 yıl 8 ay 7'şer güne indirdi.

'Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama' suçundan beraat

Odatv Genel Yayın Yönetmeni sanık Barış Pehlivan ve gazeteci Hülya Kılınç'ı da aynı suçtan 4 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptıran heyet, sanıkların yargılama sürecindeki davranışları lehlerine indirim sebebi kabul ederek, cezayı 3 yıl 9'ar aya düşürdü.

Bütün sanıkların "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçundan ayrı ayrı beraatine hükmeden mahkeme heyeti daha sonra ise tutuklu kaldıkları süre ve aldıkları cezayı göz önüne alarak sanıklar Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç'ın tahliyelerini kararlaştırdı.

'İnsanlar gazetecilik suçu yüzünden uzun süre tutuklu kalabiliyor'

Karar sonrası konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Gazetecilik yargılanıyor. İnsanlar gazetecilik suçu yüzünden uzun süre tutuklu kalabiliyor ve daha sonra ceza alıp hükümle birlikte tahliye edilince biz de aslında ağlamamız gereken duruma insani gerekçelerle sevinir hale geldik." dedi.

Ne olmuştu?

Altı gazeteci geçtiğimiz mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Libya'da birkaç tane şehidimiz var" açıklamasının ardından, olayla ilgili yaptıkları haberleri, gazeteleri ve haber sitelerinde servis ettikleri gerekçesiyle “MİT Kanununa muhalefet” iddiasıyla tutuklanmıştı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.