Mogadişu'da bombalı araç saldırısı

Mogadişu'da bombalı araç saldırısı

Somali'nin başkenti Mogadişu'da meydana gelen bombalı araç saldırısında ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da meydana gelen bombalı araç saldırısında ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Mogadişu kent merkezinin batı bölgesinde hükümet güçlerine ait bir merkeze yönelik bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildi.

Eş Şebab, sosyal medya ağları üzerinden yaptığı açıklamada saldırının sorumluluğunu üstlendi. Örgüte bağlı kaynaklar saldırıda hükümet güçlerinden 7 kişinin öldüğünü öne sürdü.

Bölgeden haber aktarımı yapan kaynaklar ise askeri merkezin bitişiğinde meydana gelen patlamada aralarında sivillerinde olduğu çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirtti.

Somali'nin başkenti Modagişu'da geçtiğimiz haftadan bu yana, görev süresi bitmesine rağmen koltuğunu bırakmayan Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed Fermacu'yu destekleyen askeri güçlerle hükümet güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Saldırının gerçekleştiği bölge

Somali'de seçim krizi

Ülkede kabile liderlerinden oluşan delegasyonların Aralık 2020'de parlamento üyelerini seçmesi gerekiyordu.

Somali, ayrımcı olmakla suçlanan "4.5 sistemi" ile idare ediliyor. Bu kapsamda ülke yönetiminde söz sahibi olan 4 büyük kabile bulunuyor.

Ancak kabile delegasyonları ve muhalefet, Muhammed Abdullah Fermacu olarak da bilinen mevcut cumhurbaşkanını, seçim kurullarını kendi müttefikleriyle doldurmakla suçladı. Bu sebeple Aralık ayında yapılması beklenen meclis seçimleri yapılamadı.

Ülkenin cumhurbaşkanı, oluşturulan mecliste yapılacak seçimlerle, Mayıs 2021 tarihinde seçilecekti. Seçimlerin yapılamaması, ülkede siyasi krize sebebiyet verdi.

8 Şubat 2021 tarihi itibariyle mevcut cumhurbaşkanı Fermacu'nun görev süresi sona erdi. İkinci kez başkan olarak seçilmek isteyen Fermacu'ya karşı muhalefet ise daha şiddetli bir hal aldı. Somali'yi oluşturan federe devletlerden Puntland ve Cubaland liderleri, Fermacu'yu artık başkan olarak tanımadıklarını açıkladılar.

Öte yandan başkent Mogadişu'da bazı muhalifler Fermacu'nun görev süresinin bitişini havaya ateş açarak kutladı.

Siyasi krizi aşmak için yapılan görüşmeler başarısız oldu.

"Eş Şebab krizi fırsata çevirebilir"

Öte yandan bölge uzmanları, ortaya çıkan güç boşluğunu Eş Şebab'ın değerlendirebileceği görüşünde.

Somali'nin başkansız kalması ve siyasi bir boşluk ortaya çıkmasıyla, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın etkisini artırabileceği ifade ediliyor.

Geçtiğimiz süreçte ABD askerleri de ülkeyi tamamen terk etmiş, güvenlik sorumluluğu yerel güçlere bırakılmıştı.

Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası aktörler de Somali'deki taraflara, güç boşluğu oluşması ihtimaline karşılık bir an önce mevcut krizi aşma çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.