Somali'de koltuğunu bırakmayan Fermacu'dan geri adım

Somali'de koltuğunu bırakmayan Fermacu'dan geri adım

Somali'nin başkenti Mogadişu'da yaşanan çatışmaların ardından, Muhammed Abdullah Muhammed Fermacu geri adım attı.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da yaşanan çatışmaların ardından, Devlet Başkanı Muhammed Abdullah Muhammed Fermacu geri adım attı.

Fermacu, görev süresi bitmiş olmasına rağmen koltuğu bırakmamış, bu durum ülkede siyasi ve askeri bir krize sebebiyet vermişti.

"Dış güçler" suçlaması

Dün akşam devlet televizyonunda canlı yayınlanan açıklamasında Fermacu, ülkedeki siyasetçilerin ve muhaliflerin "seçimlerin yapılması" çağrısını olumlu karşıladığını belirtti.

Fermacu, geçtiğimiz yılın Eylül ayında, seçim yapılmasına dair imzalanan anlaşmanın imzacılarına, acilen müzakerelerin yapılması çağrısında bulundu. Fermacu'nun çağrıları muhalifler tarafından da büyük ölçüde olumlu karşılandı. Başbakan Muhammed Hüseyin Roble de, Fermacu'nun görevi bırakması için sokaklara çıkan ve çatışmalara giren ordu birliklerine, kışlalarına geri dönmeleri gerektiğini belirtti.

Konuşmasında Fermacu, ülkeyi istikrarsızlaştırmak isteyen şahıslar ve dış güçler olduğunu savundu, ancak isim vermedi.

Fermacu'nun geri adım atmasıyla beraber siyasi girişimlerin hızlanacağı ve ülkeyi seçime götürmek için çalışmalar yürütüleceği düşünülüyor. Siyasi girişimlerin başarısız olmasının, ülkede bir iç savaşa sebebiyet vermesinden endişe ediliyor.

Seçim krizi

Ülkede kabile liderlerinden oluşan delegasyonların Aralık 2020'de parlamento üyelerini seçmesi gerekiyordu.

Somali, ayrımcı olmakla suçlanan "4.5 sistemi" ile idare ediliyor. Bu kapsamda ülke yönetiminde söz sahibi olan 4 büyük kabile bulunuyor.

Ancak kabile delegasyonları ve muhalefet, Muhammed Abdullah Fermacu olarak da bilinen mevcut cumhurbaşkanını, seçim kurullarını kendi müttefikleriyle doldurmakla suçladı. Bu sebeple Aralık ayında yapılması beklenen meclis seçimleri yapılamadı.

Ülkenin cumhurbaşkanı, oluşturulan mecliste yapılacak seçimlerle, Mayıs 2021 tarihinde seçilecekti. Seçimlerin yapılamaması, ülkede siyasi krize sebebiyet verdi.

8 Şubat 2021 tarihi itibariyle mevcut cumhurbaşkanı Fermacu'nun görev süresi sona erdi. İkinci kez başkan olarak seçilmek isteyen Fermacu'ya karşı muhalefet ise daha şiddetli bir hal aldı. Somali'yi oluşturan federe devletlerden Puntland ve Cubaland liderleri, Fermacu'yu artık başkan olarak tanımadıklarını açıkladılar.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.