Somali'nin başkenti Mogadişu'da gerginlik sürüyor

Somali'nin başkenti Mogadişu'da gerginlik sürüyor

Somali'nin başkenti Mogadişu'da iki gün önce patlak veren çatışmalar yerini gerilimli bir sürece bırakmış durumda.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da iki gün önce patlak veren çatışmalar yerini gerilimli bir sürece bırakmış durumda.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Mogadişu'nun birçok bölgesinde iki gün önce başlayan çatışmalar yer yer devam ederken, sivil halk evlerini terk etmeye başladı.

Çatışmalar, görev süresi bitmesine rağmen koltuğunu bırakmayı reddeden Muhammed Abdullah Muhammed Fermacu'yu destekleyen askeri güçlerle, Mogadişu yönetimine bağlı ordu güçleri arasında yaşanıyor.

Sivil halk başkenti terk ediyor

Yer yer çatışmaların devam ettiği Mogadişu'da birçok bölge trafiğe kapatılırken, gerilimin daha da artmasından endişe eden sivil halk evlerinden toplayabildikleri eşyalarla birlikte başkenti terk ediyor.

Çatışmaları haberleştiren radyoya baskın

Öte yandan Mogadişu'daki çatışmaları haberleştiren bağımsız bir radyo kanalının ofisine 'Mustakbel Radyo' hükümet güçlerince baskın düzenlendi.

Radyo ofisindeki yayın ekipmanlarına el konulan baskında, radyo çalışanlarının da güvenlik güçleri tarafından darp edildiği bildirildi.

Somali'de seçim krizi

Ülkede kabile liderlerinden oluşan delegasyonların Aralık 2020'de parlamento üyelerini seçmesi gerekiyordu.

Somali, ayrımcı olmakla suçlanan "4.5 sistemi" ile idare ediliyor. Bu kapsamda ülke yönetiminde söz sahibi olan 4 büyük kabile bulunuyor.

Ancak kabile delegasyonları ve muhalefet, Muhammed Abdullah Fermacu olarak da bilinen mevcut cumhurbaşkanını, seçim kurullarını kendi müttefikleriyle doldurmakla suçladı. Bu sebeple Aralık ayında yapılması beklenen meclis seçimleri yapılamadı.

Ülkenin cumhurbaşkanı, oluşturulan mecliste yapılacak seçimlerle, Mayıs 2021 tarihinde seçilecekti. Seçimlerin yapılamaması, ülkede siyasi krize sebebiyet verdi.

8 Şubat 2021 tarihi itibariyle mevcut cumhurbaşkanı Fermacu'nun görev süresi sona erdi. İkinci kez başkan olarak seçilmek isteyen Fermacu'ya karşı muhalefet ise daha şiddetli bir hal aldı. Somali'yi oluşturan federe devletlerden Puntland ve Cubaland liderleri, Fermacu'yu artık başkan olarak tanımadıklarını açıkladılar.

Öte yandan başkent Mogadişu'da bazı muhalifler Fermacu'nun görev süresinin bitişini havaya ateş açarak kutladı.

Siyasi krizi aşmak için yapılan görüşmeler başarısız oldu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.