Moldova seçimlerinde Rus karşıtları zafer kazandı

Moldova seçimlerinde Rus karşıtları zafer kazandı

Moldova meclis seçimlerini Rus karşıtı cumhurbaşkanı Maya Sandu'nun PAS partisi sürpriz oranda farkla kazandı.

Moldova'da dün yapılan seçimlerin sayımı büyük ölçüde tamamlandı. Moldova cumhurbaşkanı Maya Sandu'nun (1972-) Rusya karşıtı 'Eylem ve Dayanışma Partisi'nin (PAS) %50 civarında oy aldığı açıklandı. PAS'ın birinci parti olması bekleniyordu, fakat bu kadar yüksek oranda oy alması sürpriz olarak değerlendirildi.

Önceki seçimleri birinci olarak tamamlayan Rusya yanlısı 'Komünistler ve Sosyalistler Bloğu'nun ise bu seçimde %27-28 aralığında kaldığı bildiriliyor. 

Geçtiğimiz Kasım ayında PAS partili Maya Sandu cumhurbaşkanlığı seçiminde Rusya yanlılarının desteklediği İgor Dodon'u yenerek Moldova cumhurbaşkanı olmuştu. Rusya yanlılarının en büyük grup olduğu meclisle cumhurbaşkanı arasında baştan beri uyumsuzluk bulunmaktaydı. Bu sebeple cumhurbaşkanı Maya Sandu ülkeyi erken seçimlere götürdü.

Maya Sandu göreve gelir gelmez Rus güçlerinin Transdinyester'i boşaltmasını talep etmişti. Mecliste de çoğunluğu sağlayan Maya Sandu'nun şimdi bu talebi daha güçlü bir şekilde dile getirmesi ve uluslararası mercilere de başvurması bekleniyor.

Moldova'da yakın geçmiş

1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan küçük bir Doğu Avrupa ülkesi olan Moldova'da 1992'de kanlı bir savaş yaşandı. Bu savaşla Transdinyester bölgesi merkezi otoriteden koparak Rus askeri işgalinde Rusya yanlısı bir yönetimin denetimine girdi.

1992'den beri Transdinyester'in statüsü, dondurulmuş bir sorun olarak Moldova'nın en önemli sorununu oluşturmaktadır.

Aralık 2020'de görevine başlayan cumhurbaşkanı Maya Sandu uluslararası hukuk ve BM'nin kuralları çerçevesinde Rusya'nın Transdinyester'i boşaltmasını, Moldova kontrolüne iadesini talep etmiş ama Rusya'dan ret cevabı almıştı. Batılı ülkeler de doğrudan bu soruna müdahil olmamıştı.

Meclisteki Rus yanlılarının gücünü kırması durumunda Maya Sandu'nun çok ciddi bir biçimde Rus ordusunun Transdinyester'i işgali sorunuyla ilgileneceği, Batılı ülkelerden ve Türkiye'den destek arayacağı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.