Moldova'da "Rus darbesi" endişesi

Moldova'da "Rus darbesi" endişesi

Moldova, Rusya'nın ülkede darbe ve sabotajlar yapmasından endişe duyuyor.

Moldova Futbol Federasyonu, FC Sheriff ile Sırp Partizan takımı arasında Avrupa Konferans Ligi'nde oynanacak futbol maçına Sırbistan'dan gelecek sabotajcıların darbe girişiminde bulunabileceği gerekçesiyle seyirci alınmayacağını açıkladı.

Federasyondan yapılan açıklamada, 16 Şubat'ta yapılacak maça "Moldova Cumhuriyeti yetkilileri tarafından maça seyirci almanın imkansız olacağı yönünde bilgilendirildikleri," belirtildi. 

Daha fazla açıklama yapılmazken maç için bilet alan taraftarlara para iadesi yapılacağı duyuruldu.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, pazartesi günü Rusya'yı ülkesinde yıkıcı eylemler planlamakla suçlayarak "Kremlin'in ülkemize şiddet getirme girişimleri başarılı olamayacak." demişti. Sandu Rusya'nın darbe girişiminde Karadağ, Belarus ve Sırbistan vatandaşlarını kullanabileceğini ileri sürmüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, "Rusya'nın Moldova'daki durumu istikrarsızlaştırma yönünde planlar kurduğu" açıklaması yaptığına dikkati çeken Sandu, Ukrayna tarafının bu konuda gizli belgeler elde ettiği ve Moldova tarafına ilettiğini söyledi.

Söz konusu bilgilerin Moldova kurumlarınca teyit edildiğini dile getiren Sandu, geçen yıl ülkesinde protesto eylemlerinin yapıldığını anımsatarak, "Rusya'nın, topraklarımızda yıkıcı eylemler gerçekleştirme planı yeni değil. Ülkemizdeki durumu istikrarsızlaştırma ve devletin işleyişini baltalama girişimleri geçen yıl sonbaharda da yapıldı. Ancak bu girişimler, güvenlik ve asayiş kurumlarımızın anında müdahalesi sayesinde amacına ulaşmadı." diye konuştu.

Sandu, şöyle devam etti:

"Elde edilen plan, yakın gelecekte askeri eğitim alan sivil kıyafetli sabotajcılar kullanılarak şiddet uygulama, devlet binalarına saldırı düzenleme ve rehin alma yönünde eylemlerin gerçekleştirilmesini öngörüyor. Bu eylemlerle ülkedeki anayasal düzenin bozulması, meşru hükümetin değiştirilmesi, Avrupa entegrasyon sürecinin durdurulması ve Rusya'ya Ukrayna'ya karşı savaşta Moldova'yı kullanma imkanın verilmesi için ülkemizi Rusya'nın emrine teslim edecek meşru olmayan hükümetin getirilmesi hedefleniyor."

Rusya: Ukrayna, Moldova'yı Rusya ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise  Ukrayna'nın Moldova'yı Rusya ile karşı karşıya getirmeye çalıştığını belirterek, "Rusya'nın Moldova Cumhuriyeti'ndeki durumu baltalamaya çalıştığı' yönündeki kinayeleri kesinlikle reddediyoruz." ifadesini kullandı.

Sandu'nun söz konusu planların Ukrayna tarafından ülkesine teslim edildiğini aktardığına dikkati çeken Zaharova, bunların "temelsiz" ve "asılsız" olduğunu vurguladı.

Kaynak: Euronews

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.