Moritanya'da yönetim ünlü ilim merkezini "aşırıcılık" suçlamasıyla kapattı

Moritanya'da yönetim ünlü ilim merkezini "aşırıcılık" suçlamasıyla kapattı

Moritanya'da "Merkez Tekvin el Ulema" isimli ilim merkezi yönetim tarafından kapatıldı.

Moritanya yönetimi Şeyh Muhammed Hasan Veled el Dedu eş Şankıti tarafından yönetilen "Merkez Tekvin el Ulema" isimli ilim merkezini kapattı. Söz konusu adım Moritanya'da İslami kesime karşı bir hamle olarak nitelendirdi

Yetkililer ülke müfredatına uygunluğu, öğretim metodlarını ve para kaynaklarını soruşturmak için ilim merkezine bir dizi müfettiş gönderildiğini belirtti. Yapılan çalışmaların ardından merkezin kapatılmasına yönelik bir karar alındı.

Yerel kaynaklara göre, Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Veled Abdulaziz ve Başbakan Yahya Veled Hamedin'in toplantısından birkaç saat sonra güvenlik güçleri merkezin etrafını sardı. Merkeze çıkan yolları da kapatan güvenlik güçleri Merkez Tekvin el Ulema'yı kapattı.

Merkez Tekvin el Ulema, ülkede dini eğitim veren en önemli kurumlardan biri niteliğindeydi. Afrika'daki önemli İslami ilim merkezlerinden olan Moritanya'da söz konusu merkez önemli bir yer teşkil ediyordu.

Moritanya devlet başkanı geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşmada "aşırıcılık" vurgusu yapmıştı. Devlet başkanı "siyasal İslam'ın Arap dünyasını yok ettiğini" dile getirmişti.

Ülkede yönetim ile ilim merkezleri arasında geçmişten bu yana benzer sorunlar yaşandığı biliniyor. Moritanya'da 2015 yılında "izinleri olmadığı" gerekçesiyle bazı Kur'an kursları kapatılmıştı. Başbakan Hademin, kararın hükümetin Kur'an kurlarıyla ilgili yeni mevzuatı çerçevesinde alındığını kaydetmişti. Mevcut yönetim darbeyle iş başına gelmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum