Moskova saldırısının ardından Rusya'da idam cezasının geri getirilmesi gündemde

Moskova saldırısının ardından Rusya'da idam cezasının geri getirilmesi gündemde

Cuma günü Crocus City Hall konser salonunu basan silahlı saldırganların binayı ateşe vermeden önce seyircileri taraması sonucu 130'dan fazla kişi ölmüştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetiminin bazı üst düzey isimleri, Cuma günü Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen saldırının ardından ülkeyi idam cezasını geri getirmeye çağırdı.

Rusya'nın "terörle mücadele ve aşırılık karşıtı" yasaları Kremlin muhaliflerini ve Ukrayna destekçilerini hedef almak için geniş bir şekilde kullanması ihtimali bazı uzmanları harekete geçirdi.

Rusya'da 1990'lardan bu yana idam uygulanmıyor ancak ülkede son yirmi yılın en ölümcül saldırısının ardından Putin cenahından bu cezanın geri getirilmesi yönünde çağrılar yükseliyor.

Parlamentonun alt kanadı Devlet Duması'nda iktidardaki Birleşik Rusya partisinin lideri Vladimir Vasilyev Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Şimdi idam cezası hakkında pek çok soru soruluyor" dedi.

Vasilyev, "Bu konu kesinlikle derinlemesine, profesyonelce ve esaslı bir şekilde ele alınacaktır. Toplumumuzun ruh halini ve beklentilerini karşılayacak bir karar alınacaktır." dedi

Cuma günü Crocus City Hall konser salonunu basan silahlı saldırganların binayı ateşe vermeden önce seyircileri taraması sonucu 130'dan fazla kişi ölmüştü.

Duma'nın Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yury Afonin Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Terörizm ve cinayet söz konusu olduğunda idam cezasını geri getirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Putin'in iki yakın müttefiki olan eski Devlet Başkanı ve şu anda Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Dmitry Medvedev ve Duma Başkanı Vyacheslav Volodin de saldırının ardından "teröristlerin" "yok edilmesi" çağrısında bulunmuştu.

"Ölüme karşı ölüm"

Medvedev Cuma günü Telegram'da yaptığı bir paylaşımda "Teröristler sadece misilleme teröründen anlarlar... ölüme karşı ölüm" dedi.

Bu hamle Rusya parlamentosundaki diğer iki Putin yanlısı partinin liderleri tarafından da desteklendi.

Eleştirmenler, Rusya'nın Kremlin muhaliflerini ve Ukrayna destekçilerini hedef almak için kullandığı "terörle mücadele ve aşırılık karşıtı” yasaların geniş kullanımı da dahil olmak üzere planlar konusunda endişelerini dile getirdiler.

Mediazona haber sitesine göre, yetkililer 2023 yılında 143 "terör" bağlantılı ceza davası açarak rekor kırdı -2018'den önceki yıl bu sayı 20'den azdı.-

Bu ayın başlarında Rusya'nın mali izleme kurumu "uluslararası LGBT hareketini" "teröristler ve aşırılık yanlıları" kara listesine ekledi.

Putin'in son on yıldaki en sert muhalifi olan ve geçtiğimiz ay Kuzey Kutbu'ndaki bir cezaevinde hayatını kaybeden Alexei Navalny de "aşırıcılık" suçlamasıyla yıllarca hapis yatanlar arasındaydı.

Kadın hakları savunucusu Alyona Popova Cumartesi günü Telegram'da "Terörizm için ölüm cezasına izin verirsek, sistemin kaç kişiyi öldüreceğinin farkında mısınız?" diye sordu.

"Şu anda hapishanede kaç kişi var... hiçbir şekilde terörist olmayan?" diye ekledi.

"Hiçbir şekilde trajedi üzerine oynamamalıyız."

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum