"Muhammed bin Selman ile Netanyahu telefonda görüştü"

"Muhammed bin Selman ile Netanyahu telefonda görüştü"

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında normalleşme süreci hakkında telefon görüşmesi gerçekleştiği belirtildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında telefon görüşmeleri gerçekleştiği bildirildi.

İsrail merkezli Kanal 12'nin haberine göre Bin Selman ile Netanyahu, Arap Birliği zirvesinin öncesinde ve sonrasında İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi sürecini ele aldı.

Kanal 12'nin kaynaklarına göre, ikili arasında yapılan görüşmelerde normalleşme üzerine herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Ayrıca Bin Selman'ın Netanyahu'nun bir araya gelme teklifini reddettiği belirtildi.

Suudi Arabistan'ın İsrail güçlerinin yerine Filistin yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin Batı Şeria'da daha da etkin olmasının sağlanmasını, Mescid-i Aksa'da Filistin güvenlik güçlerinin kontrolü ele almasını ve Ağlama Duvarı'nın da İsrail kontrolü altında kalmasını teklif ettiği öne sürüldü.

İsrail'in teklifinin ise Suudi Arabistan'dan Hac döneminde doğrudan uçuşlara izin vermesi olduğu belirtiliyor.

ABD süreci yönetiyor

Axios'un Amerikan yetkililere dayandırdığı habere göre, Biden yönetimi, bu yıl sona ermeden önce İsrail ile Suudi Arabistan arasında bir barış anlaşması yapılmasını istiyor.

Bin Selman'ın İsrail'le ilişki kurmak konusunda daha fazla adım atmak istemediğini, fakat bunun yerine ABD ile daha güçlü askeri iş birliğine imza atmak hususuna odaklanmak istediğini söylediği ifade ediliyor.

Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşmeye karşılık Washington'dan ikili iş birliğini güçlendirmenin yanı sıra modern silahlar satın alma gibi istekleri bulunuyor.

Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleştiği takdirde ABD-Suud ilişkilerinde yeni ve güçlü bir dönem yaşanabileceği değerlendiriliyor.

Riyad yönetiminin İsrail'i tanıması halinde ayrıca bunun bir domino taşı etkisine yol açacağı ve İsrail'i tanımayan diğer Arap ülkelerinin de bu sürece katılacağı düşünülüyor.

İsrail ise Arap dünyasına uzanma konusunda Suudi Arabistan'ı "normalleşmenin zirve noktası" olarak görüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum