Muhammed bin Selman: Kaşıkçı'nın katilleri adalet önüne getirilecek

Muhammed bin Selman: Kaşıkçı'nın katilleri adalet önüne getirilecek

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Kaşıkçı’nın katillerinin adalete teslim edileceğine dair söz verdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Kaşıkçı’nın katillerinin adalete teslim edileceğine dair söz verdi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin küresel çapta tepki çekmesi üzerine, olaydan sonra ilk defa konuşan Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cemal Kaşıkçı’nın katillerinin adalet önüne getirileceğini söyledi.

Riyad’da düzenlenen konferansa katılan uluslararası yatırımcılara konuşma yapan Muhammed bin Selman'ın kafa tutan tavrı dikkat çekerken, İstanbul’daki konsoloslukta Kaşıkçı’nın öldürmesinin yol açtığı tepkilerin krallığın reform isteğini değiştirmeyeceğini vurguladı.

Selman'ın açıklamaları, ABD Başkanı Trump’ın Wall Street Journal’da yayınlanan bir haberde kendisinden alıntı yapılarak Suudi Arabistan’ın etkin hükümdarı olarak Veliaht Prens'in, Kaşıkçı’nın ölümü ile sonuçlanan operasyondan nihai olarak sorumlu olduğunu söylemesinden birkaç saat sonra geldi.

Selman'ın, “Dünyaya, iki devletin de (Türkiye ve Suudi Arabistan) suçluların ve iş birlikçilerinin cezalandırılması hususunda işbirliği içinde çalıştığını kanıtlayacağız. Sonunda adalet galip gelecektir” ifadeleri ile salondan alkış topladı.

Önce reddettmişlerdi

İlk etapta Kaşıkçı’nın ortadan kaybolması ile bir ilgisinin olduğu iddialarını reddeden Suudi Arabistan, daha sonra 2 Ekim günü resmi olarak, Kaşıkçı’nın ülkeye geri getirilmesi için ikna edilmeye çalışılırken çıkan arbedede öldüğünü açıklamıştır.

Türkiye, Suudi Arabistan’ın yerel işbirlikçi iddialarını yalanladı ve krallığın meseleyi “baştan aşağıya” inceleyerek sorumluları ortaya çıkarması gerektiğini söyledi.

"CIA direktörü ses kayıtlarını dinledi"

Pazartesi günü Türkiye’yi ziyaret eden CIA direktörü Gina Haspel, Kaşıkçı’nın sorgusunun ve öldürülme anının ses kayıtlarını dinledi. CIA ve Türk istihbaratı Haspel’in kayıtları dinlemesi ile alakalı yorum taleplerini reddetti.

Batılı birçok devletin açık şekilde tepkisini gösterdiği süreçte Trump yönetimi Suudi Arabistan ile yaptığı 110 milyar dolar değerindeki silah satışı anlaşmasının en azından bir bölümünü kurtarabilmek için çalışmalara başladı.

Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin “sonuçlar elde etmek adına” ortak bir soruşturma yürüteceğini ifade ederken, iki ülke arasındaki işbirliğini de “özel” olarak nitelendirdi.

Veliaht prensi cinayet hakkında “yaşanan olay tüm Suudiler için acı vericidir... hiçbir sebep bunu haklı kılamaz” ifadelerini kullandı.

ra.jpg

Muhammed bin Selman, konferansta Birleşik Arap Emirlikleri lideri Muhammed bin Raşid el Maktum ile birlikteyken

Tayyip Erdoğan ile Muhammed bin Selman arasında Çarşamba günü gerçekleştirilen telefon görüşmesinde cinayetin tüm taraflarıyla aydınlatılması için atılması gereken adımlar tartışıldı.

Erdoğan’ın danışmanlarından birisinin gazetede yayımlanan yazısında Prens Muhammed’in “ellerinin kana bulandığı” ifadesinin kullanılması, Selman'ın iyimser açıklamalarına rağmen iki ülke arasındaki gergin vaziyetin devam ettiğine işaret etmektedir.

"Türkiye ile Suudi Arabistan'ın arasını açmak isteyenler"

“Bazıları acı durumdan istifade ederek Türkiye ile krallığın arasını açmak istemektedir. Onlara buradan bir mesajım olacak; Suudi Arabistan’da Selman bin Abdülaziz isimli bir Kral ve Muhammed bin Selman isimli bir Veliaht, Türkiye’de de Erdoğan isimli bir Başkan olduğu sürece bunu başaramayacaklar.”

Suudi Arabistan Merkez Bankası Müdürü, Kaşıkçı’nın cinayetine tepki olarak Riyad’daki konferansa katılmama kararı alan yabancı bankalara cezai işlem uygulanmayacağını, bu bankaların ülkede çalışmak için gerekli lisans başvuruları yapabileceğini açıkladı.

Riyad’daki yatırım konferansına katılması beklenen büyük isimlerden çoğunun planlarını iptal etmesine rağmen, HSBC ve Japonya’nın en büyük kredi kuruluşu MUFG gibi bazı aktörler konferansa yine de katıldı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.