Muhammed bin Selman Sadr görüşmesinde şaşırtan sonuç: 10 milyon dolar hibe

Muhammed bin Selman Sadr görüşmesinde şaşırtan sonuç: 10 milyon dolar hibe

Suudi Arabistan veliahtı ile Şii liderin görüşmesinden Irak'a 10 milyon dolarlık hibe kararı çıktı.

Suudi Arabistan, Mukteda es Sadr ile gerçekleştirilen görüşme sonrası Bağdat’a Irak’ın yeniden imarı için 10 milyon dolarlık bir meblağ hibe etmeyi onayladı.

10 milyon dolarlık hibe

Veliaht prens Muhammed bin Selman, nadir bir buluşma olması nedeniyle şaşkınlıkla karşılanan bu görüşmede Mukteda es Sadr ile “ticari ilişkileri geliştirmeyi” konuştu. İfade edilene göre buluşmada, Necef’te bir Suudi Arabistan konsolosluğu açılması da kararlaştırıldı.

Sadr’ın ofisinden yapılan açıklamada kullanılan ifadeler de oldukça dikkat çekiciydi: “Hadimu’l Harameyn eş Şerifeyn, Irak hükümeti vasıtasıyla, yerlerinden edilmiş insanlara 10 milyon dolar yardımda bulunmaya karar verdi.”

Sadr'a özel Hac vizesi

Irak’taki İran destekli Şii milislerin çatı yapılanması Haşdi Şaabi de görüşmeyi memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, “Irak Arap bir ülkedir ve Arap köklerini terkedemez” açıklamasında bulundu. Haşdi Şaabi’nin liderlerinden Kerim Nuri, “Sadr’ın Suudi Arabistan ziyareti Irak’ın kendisiyle bölgesel mezhepçilik arasına mesafe koyduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.

İfade edilene göre Sadr ve ofisine bu yılın Haccına katılması için özel vize verilecek.

Bölgede özellikle İran’ın Irak ve Suriye’ye müdahalesi sonrası doruğa çıkan Sünni-Şii gerginliği kendisini derinden hissettiren bir bölge gerçeği. Sadr’ın sözcüsü Salah el Ubeydi “Sadr ve bin Selman bu mezhepçi ayrılıktan kurtulmak ve uzlaşmacı bir dil kullanmaya devam etmek konusunda uzlaştı” açıklaması yaptı.

"Hatalar İran'ın önünü açtı"

Suudi Arabistan veliaht prensinin de “önceki Suudi yönetimi tarafından hatalar yapıldığını kabul ettiği” öne sürüldü. İddiaya göre bin Selman “bu hataların İran’ın Irak’ı domine etmesine zemin hazırladığını” dile getirdi.

İran ve Suudi Arabistan arasında bölgede uydu savaşları sürüyor. Muhammed bin Selman’ın bu hamlesinin, Sadr’ı yanına çekebilmek ve Irak’ta İran’ın etkisini bir nebze de olsa kırabilmek için yapıldığı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.