Müslüman Kardeşler'in üst düzey ismine müebbet hapis cezası

Müslüman Kardeşler'in üst düzey ismine müebbet hapis cezası

Mısır'da Müslüman Kardeşler teşkilatının üst düzey isimlerinden Hasan Malik'e ömür boyu hapis cezası verildi.

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatının liderlerinden iş adamı Hasan Malik ile oğlunun da aralarında bulunduğu 7 kişi "terörizm ve ulusal ekonomiye zarar verme" suçlamalarından ömür boyu hapse mahkum edildi.

Kahire Olağanüstü Devlet Güvenlik Ceza Mahkemesi'nde görülen davada yargılanan biri kadın 3 sanık ise 10'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 14 kişinin delil yetersizliğinden beraatına karar verildi.

Temyiz yolu kapalı

Mısır yasalarına göre Devlet Güvenlik Mahkemelerinin verdiği hüküm son karar niteliğinde olduğu için temyiz yolu kapalı bulunuyor.

Bu mahkemelerde verilen hükümler daha sonra onaylaması için Cumhurbaşkanına gönderiliyor. Cumhurbaşkanının ise onaylama, hafifletme ya da iptal etme şeklinde karar üzerinde üç yetkisi bulunuyor.

Ülkenin en önemli iş adamlarından Malik, "terörist bir yapıya üye olma ve finansman sağlama" suçlamalarıyla başsavcılığın talebi üzerine başkent Kahire'deki evinde Ekim 2015'te gözaltına alınmıştı.

Malik ve davada yargılanan diğer sanıklara, 2015-2017 yıllarında "ülke ekonomisine zarar verme" suçlaması yöneltilmiş, savunma heyetleri bu ithamların asılsız olduğunu belirtmişti.

Hapis cezası ABD'nin Müslüman Kardeşler açıklamasının ardından geldi

Kararın Amerika Birleşik Devletleri'nin Müslüman Kardeşler'i terörist örgüt olarak kabul edeceğini açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

ABD'nin bu yönde harekete geçmesine neden olarak Amerikan basını 9 Nisan'da Washington'u ziyaret eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi'den gelen talebi işaret etti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Rusya, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı terör örgütü olarak tanıyor.

Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi, Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık cumhurbaşkanlığından sonra düzenlenen ilk demokratik seçimlerde sandıktan zaferle çıktı. Haziran 2012'de cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Mursi, kısa süre içinde geniş çaplı protesto gösterileyle karşı karşıya kaldı. Mısır ordusu da Mursi'nin görevi bırakmasından yana tavır takındı. Genel Kurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi ise Ağustos 2012'de bizzat Mursi tarafından göreve getirilmişti.

Ekonomik krizin de etkili olduğu protesto gösterileri, ordunun müdahalesiyle sonuçlandı ve Mursi, Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.