Müslümanlardan oluşan eski Rus özel kuvvetleri Suriyeli muhaliflerin yanında

Müslümanlardan oluşan eski Rus özel kuvvetleri Suriyeli muhaliflerin yanında

Eski Rusya özel hava indirme birlikleri mensubu olan askerler, Suriye'de Beşar Esed rejimine karşı muhaliflerin yanında savaşıyor.

Suriye'de savaş alanında faaliyet gösteren ve senelerdir süren savaşı takipçilerine aktaran On the Ground News muhabiri Bilal Abdulkerim, Tahriru'ş Şam'ın son videosunda tanıttığı "özel kuvvetleri" de eğittiği ifade edilen, eski Rus hava indirme birliklerinden oluşan askeri güç ile röportaj gerçekleştirdi.

Profesyonellik ön planda

On the Ground News'in paylaştığı videonun ilk saniyelerinde, söz konusu gücün profesyonelliği ön plana çıkarıldı. Bilal Abdulkerim ön planda videoya giriş yaparken, arka planda kamuflaj içerisinde saklanan silahlı kişiler ortaya çıkıyor. Taşların arasında oldukça profesyonel biçimde kamufle olan bu kişileri ayırt etmek neredeyse imkansız.

Teçhizatları, silahları, talim esnasındaki hareketleriyle profesyonel bir özel kuvvet gücünü andıran grup, birkaç sene önce "Malhama Tactical" ismiyle tanıtımını yapmıştı. Bu grubun mensupları Orta Asya ve Kafkasya kökenli Rusya vatandaşları. Tanınan ismine ve geniş kabiliyet yelpazesine rağmen Melhame'nin mensuplarının sayısı o kadar da fazla değil. Grubun savaşçı sayısının 10 civarında olduğu ifade ediliyor. Ancak grubun eğittiği muhalif savaşçı sayısı ise oldukça fazla. Melhame'nin Ahraru'ş Şam ve Tahriru'ş Şam gibi büyük grupların yanı sırı Türkistan İslam Partisi'nde olduğu gibi gibi yabancı savaşçılara eğitim verdiği biliniyor.

Tahriru'ş Şam'ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı özel kuvvetlerin de "Malhama Tactical" tarafından eğitildiği ifade ediliyor.

 

Eski bir Rus özel kuvvetleri mensubu

Grubun lideri, bu yılın Şubat ayında Rus hava saldırısında hayatını kaybettiği iddia edilen Ebu Ratib. Ebu Ratib, 24 yaşında Özbek kökenli bir Rus vatandaşı. Melhame'nin lideri kendisiyle yapılan bir röportajda Çin, Arakan ve Çeçenistan'da da "cihat edilebileceğini ve grubunun buralarda da çalışmayı istediğini" belirtmişti. Yine aynı röportajda Ebu Ratib eski bir Rus hava indirme birliklerinin (VDV) eski bir mensubu olduğunu, 2013 yılında ordudan ayrılarak Suriye'ye gittiğini ifade etmişti. Ebu Ratib bölgeye gittiğinde ilk olarak birçok yabancı savaşçının yaptığı gibi bağımsız kaldı. 2016 yılında ise muhalif gruplara eğitim vermeye başlayacağı "Malhama Tactical"i teşkil etti.

Cihat yanlıları için önemli bir atılım

Grubun, bölgede tüm dünyadaki cihat yanlıları için de bir ilki ortaya koymuş olduğu tezi ortaya atıldı. Yayınladıkları videolarda oldukça donanımlı ve profesyonel oldukları görülen grup, geçmişten bugüne cihat yanlısı hareketler içerisinde muhtemelen bir ilk niteliğinde. Bazı Batılı askeri yetkililer bu grubun seviyesini överek "onların eğittiği kimselerin Suriye sahnesinde oldukça ciddi bir avantaja sahip olacağını" dile getirmişti. Grup operasyonlara sıklıkla katılmıyor, bunun yerine diğer grupları eğitmeyi tercih ediyor. Ancak 2016 yılının sonların güney Halep kırsalında ve Ramuse'de rejime karşı çatışmalara katıldıkları biliniyor. Melhame verdiği eğitimin yanı sıra silahlar için yeni parçalar ve ekipmanlar da üretiyor. Ebu Ratib grubun amacının tamamıyla ideolojik olduğunu söyleyerek amaçlarının "Esed rejimine karşı cihat etmek" olduğunu belirtmişti.

Videoda grup üyelerinin atışlar gerçekleştirdiği, düşman bölgesini temizleme ve çatışma alanından yaralı tahliyesi talimi yaptıkları görülüyor. Yayınladıkları diğer videolarda olduğu gibi burada da profesyonel çizgileri ortaya çıkıyor.

On the Ground News'in yayınladığı video:

 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.