Musul'da enkaz altından yüzlerce ceset daha çıkarıldı

Musul'da enkaz altından yüzlerce ceset daha çıkarıldı

Kenti IŞİD'ten geri almaya yönelik düzenlenen ve 9 ay süren operasyonda ölen sivillerin sayısı halen bilinmiyor.

Uyarı: Haberdeki görseller rahatsız edici içerik barındırıyor olabilir

Kenti IŞİD'ten geri almaya yönelik düzenlenen ve 9 ay süren operasyonda ölen sivillerin sayısı halen bilinmiyor.

Mepa News'in yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, ABD destekli Bağdat hükümeti güçleri tarafından IŞİD'ten geri alınan Musul'da enkaz altından ceset çıkarma çalışmaları halen devam ediyor.

Bağdat hükümetine bağlı enkaz kaldırma ekipleri tarafından sürdürülen çalışmalarda edinilen bilgilere göre, sadece dün enkaz altından 70 kişiye ait ceset çıkarıldı.

Enkaz altından çıkarılan cesetlerin çoğu çürümüş veya hava saldırıları sebebiyle parçalanmış olduğu için, çoğunun vücut bütünlüğü bulunmuyor.

Bölgeden aktarılan görüntüler:

mo1.jpg

mo2.jpg

mo3.jpg

3 günde 600 ceset

Aynı ekip tarafından 18 Mayıs tarihinde yapılan açıklamada, Musul kenti batı yakasında üç gün içinde enkaz altından 600 kişiye ait kalıntıları çıkarıldığı ifade edilmişti.

29 bin hava saldırısı

17 Ekim 2016'da Musul'u IŞİD kontrolünden geri almak adına başlatılan ve 29 Haziran 2017'de bittiği ilan edilen operasyonda kente yönelik en az 29 bin hava saldırısı düzenlendiği tahmin ediliyor. Saldırıların büyük bir kısmı ABD ve öncülüğündeki koalisyon tarafından düzenlendi.

En az 16 bin sivil yaşamını yitirdi

Araştırma kurumları tarafından aktarılan rakamlara göre, Musul operasyonu sırasında en az 16 bin sivil yaşamını yitirdi. Batılı bazı araştırma kurumlarıyla bu rakamın 30 binden fazla olduğunu söylüyor.

Öte yandan yerel kaynakların ifadesine göre, (Fırka Zehebiyye) 'Altın Tümen' olarak bilinen operasyon biriminin de dahil olduğu özel kuvvet biriminin en az yüzde 40'ı Musul operasyonu sırasında yok oldu.

Bağdat hükümeti güçlerinin verdiği toplam kaybın ise 10 bin civarı olduğu düşünülüyor. Ölenlerin en az 20'si yüksek rütbeli kişiler. Ayrıca bu rakama, Haşdi Şabi'nin verdiği kayıplar dahil değil.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.