Eski Irak Başbakanı Abadi: Musul savaşında sadece 8 kadın ve çocuk öldü

Eski Irak Başbakanı Abadi: Musul savaşında sadece 8 kadın ve çocuk öldü

Irak'ın eski başbakanı Haydar el Abadi, Musul savaşında sadece 8 kadın ve çocuğun öldüğünü iddia etti.

Irak'ın eski başbakanı Haydar el Abadi, Musul savaşında sadece 8 kadın ve çocuğun öldüğünü iddia etti.

Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan bölgesinde düzenlenen "Süleymani Forum"da konuşan Abadi, Musul savaşına dair soruları yanıtladı.

Abadi, Irak'ın Musul şehrini IŞİD'den ele geçirmek için 2016 yılında başlatılan ve yaklaşık bir yıl süren saldırılarda "Yalnızca sekiz kadın ve çocuğun öldüğünü" iddia etti.

Abadi, 10 aylık bir savaşın ardından Temmuz 2017 tarihinde resmen ele geçirildiği ilan edilen şehirde sadece 8 sivilin öldürüldüğü iddiasını ısrarlı bir şekilde savundu. Abadi, savaş esnasında Musul'da olduğunu, ölenler arasında sivillerin olmadığını, sadece savaşçıların bulunduğunu ileri sürdü.

Forumda bulunan NPR International muhabiri Jane Arraf, Abadi'nin ifadelerine karşı çıktı. Arraf, Abadi'ye Musul'daki cesetleri kendi gözleriyle gördüğünü belirtti. Abadi ise Arraf'a "Sivil olduklarını nereden biliyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Arraf, cesetlerin çocuklara ait olduğunu dile getirdi.

Jane Arraf 2017 yılının Aralık ayında Musul'dan aktardığı haberde, Musul morgunda toplamda 4865 ceset bulunduğunu belirtmişti.

Haydar el Abadi ise sivillerin kayıp vermediğine dair ısrarını sürdürdü. Eski Irak Başbakanı, sivillerin Musul'un ele geçirilmesi nedeniyle mutlu olduğunu iddia etti.

Musul'da yaklaşık 10 ay süren savaşta şehir büyük ölçüde tahrip olmuş, yaygın insan hakları ihlalleri yaşanmıştı. Özellikle şehrin batı yakasında ağır bombardımanlar düzenlenmişti. Savaşın sona ermesinin üzerinden geçen yaklaşık bir buçuk yıla rağmen Musul'da enkazlardan halen ceset çıkmaya devam ediyor.

Şehirdeki ölü sayısına dair net bir rakam ise yok. Bağımsız kaynaklar ölü sayısını on binlerle ifade ederken, bahsedilen sayılar 10 bin ila 50 bin arasında değişim gösteriyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.