Myanmar cuntası devrik lider Suu Çii'yi yargılamaya başladı

Myanmar cuntası devrik lider Suu Çii'yi yargılamaya başladı

Myanmar'da darbeci yönetim devrik lider Aung San Suu Çii'yi 2020 seçimlerinde hile yaptığı gerekçesiyle yargılamaya başladı.

Myanmar'da 1 Şubat 2021'de yaşanan darbeyle iktidara gelen cunta, devirdiği Aung San Suu Çii'yi 2020 seçimlerinde hile yaptığı gerekçesiyle yargılamaya başladı.

2016-2021 döneminde Myanmar lideri olan Aung San Suu Çii (1945-) açık farkla kazandığı 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapmakla suçlanıyor.

1 Şubat 2021 darbesinin ana gerekçesi olarak da sunulan seçimlerde hile iddiasının yeni başlayan yargılamasında delil olarak oy vermeye hakkı olup da oy vermesine izin verilmeyen 16, oy vermeye hakkı olmayıp da oy verdirilen 60 kişinin isim listesi sunuluyor.

Yargılanan 76 yaşındaki Aung San Suu Çii ev hapsinde tutuluyor. Suu Kyi iktidarı döneminde 2017'de hız kazanan Arakan'da ordunun yaptığı soykırıma destek vermekle suçlanıyordu. Soykırımda desteklediği ordunun kendisini devirmesi ise uluslararası toplumda oldukça anlamlı bulunuyor.

1 Şubat 2021'de gerçekleşen darbenin ardından şehirlerde yaşanan protestolarda ve kırsal kesimi saran çatışmalarda binlerce kişinin öldürüldüğü, çatışmaların artarak sürdüğü ifade ediliyor.

 

 
 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.