Myanmar'da cunta, Budist Arakan Ordusu'nu terör listesinden çıkardı

Myanmar'da cunta, Budist Arakan Ordusu'nu terör listesinden çıkardı

Myanmar'da darbe gerçekleştiren askeri cunta, Arakan Ordusu adlı Budist örgütü terör örgütleri listesinden çıkardı.

Myanmar'da askeri cunta, Arakan Ordusu (AA) isimli silahlı grubu terör örgütleri listesinden çıkardığını zira grubun artık saldırılarını durdurduğunu ve ülke genelinde barışın tesisine katkı sağladığını bildirdi.

Karar, 1 Şubat'ta gerçekleştirilen askeri darbeye karşı sivil direnişin devam ettiği bir döneme denk geldi.

Arakan Ordusu Sözcüsü, kararı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Grup, Myanmar'ın Arakan eyaletinde daha fazla özerklik için silahlı mücadele içerisinde. Ayrıca son 70 yıldır farklı etnik gruplara karşı savaşan Myanmar Silahlı Kuvvetleri'ne son iki yılda ağır zayiatlar verdirdi.

AA geçen yıl Suu Kyi hükümeti döneminde terörist gruplar listesine alınmıştı.

Devlet destekli Mirror Daily gazetesinde yer alan açıklamada, Myanmar askeri yönetimi, "Saldırıların sona ermesi ve kalıcı barışın tesisi adına Arakan Ordusu grubunun terör örgütleri listesinde yer alması 11 Mart 2021 Mart tarihi itibarıyla sonlandırılmıştır." denildi.

Grubun sözcüsü Khine Thu Kha, Arakan eyaletinin yıllarca şiddet ve çöküş yaşadığını belirterek terör tanımlamasının kaldırılmasının olumlu olduğunu söyledi.

Ayrıca sözcü, Reuters'a gönderdiği sesli mesajda, "Bu deklarasyon ülkenin tüm sorunlarını çözmeyebilir, ancak Arakan eyaletindeki sorunları çözmek için bir başlangıç olacaktır. Bu yüzden memnuniyetle karşılıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Myanmar’da 20'den fazla etnik silahlı grup faaliyet gösteriyor. Bunlardan bazıları darbeyi eleştirdi ve hatta darbe karşıtı protestoculara destek verdiklerini bildirdi.

Arakan Ordusu isimli Budist silahlı grup, eyalette daha fazla özerklik istiyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.