Myanmar'da cunta karşıtı grup Hindistan ve Bangladeş sınırındaki bölgeyi ele geçirdi

Myanmar'da cunta karşıtı grup Hindistan ve Bangladeş sınırındaki bölgeyi ele geçirdi

Myanmar'da 2021'de mevcut yönetime darbe yapıp yönetimi ele geçiren cunta muhalif gruplarla mücadelede zorluklar yaşıyor.

Myanmar'ın batısındaki Rakhine eyaletinde etnik bir silahlı grubun Hindistan ve Bangladeş sınırındaki bir kasabanın kontrolünü ele geçirdiğini açıklaması, ülkenin çeşitli bölgelerinde isyanla mücadele eden askeri cunta için yeni bir kayıp oldu.

Myanmar, demokrasi yanlısı paralel bir hükümet tarafından desteklenen cunta karşıtı müttefik grupların birçok askeri karakol ve kasabanın kontrolünü ele geçirdiği çok cepheli bir isyanın sancılarını yaşıyor.

Mevcut durum, cuntanın 2021'de hükümete karşı darbe yapmasından bu yana karşılaştığı en büyük zorluk.

Muhalif gruplardan Arakan Ordusu sözcüsü Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Kaladan nehri üzerinde bulunan ve komşu ülkelerle ticaret için kilit öneme sahip bir liman kenti olan Paletwa'yı ele geçirdiklerini söyledi.

Sözcü Khine Thu Kha yaptığı açıklamada, "Sınır istikrarı konularında komşu ülkelerle elimizden gelen işbirliğini yapacağız" dedi ve grubun bölgede yönetimi ve kolluk kuvvetlerini devralacağını sözlerine ekledi.

Cunta sözcüsü ise yorum taleplerine yanıt vermedi.

Arakan Ordusu’nun Bangladeş sınırındaki bölgeyi ele geçirdiğine dair açıklama bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

Batıdaki Paletwa'nın düştüğüne dair haber, Üç Kardeşlik İttifakı'na bağlı bir başka isyancı grubun Şan Eyaleti'nin kuzeyinde Çin sınırındaki Laukkai kasabasını ele geçirmesinin ardından geldi.

Cunta geçen hafta bu grupla, yani TNLA ile Çin sınırındaki bölge için bir ateşkes üzerinde anlaşmıştı. Görüşmeler Çin'in Kunming kentinde yapıldı ve Çinli yetkililer tarafından desteklendi.

Ancak Pazar günü isyancı ittifak, cunta güçlerinin ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini ve Şan eyaletindeki çeşitli kasabalarda saldırılar düzenlediğini ileri sürdü.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.