Myanmar'daki cunta rejimine yönelik uluslararası tepki artıyor

Myanmar'daki cunta rejimine yönelik uluslararası tepki artıyor

Myanmar'ın üyesi olduğu ASEAN'ın Myanmar'daki darbeci rejimin ASEAN zirvelerine katılmasını yasakladığı belirtiliyor.

ASEAN olarak bilinen 'Association of Southeast Asian Nations' (Güneydoğu Asya Milletleri Birliği) üyesi olan Myanmar'ın darbeci yönetiminin toplantılara alınmayacağını açıkladı.

Myanmar'da 1 Şubat 2021'de askerler yönetime el koymuş ve askeri yönetime geçilmişti. 1 Şubat'tan bu yana şehirlerde süren protestolarda ve kırsalda süren çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. ASEAN yeni yönetimle Nisan ayında görüşmüş, Myanmar'daki çatışmaların sona erdirilmesi ve Myanmar'da sivil yönetime geçiş takviminin hazırlanması gibi konular ele alınmıştı.

İlerleyen aylarda ASEAN, darbeci yönetimin Nisan ayında verdiği sözleri yerine getirmediğini beyan ederek Myanmar'daki cuntayı kınamıştı.

ASEAN şimdi de üyesi olan Myanmar'ı yöneten bu askeri yönetimin verdiği sözleri tutmamasını ve Myanmar halkını öldürmesini gerekçe göstererek ASEAN zirvelerine katılmasını yasakladığını duyurdu.

Bu kararı duyuran isimlerden olan ASEAN üyesi Malezya'nın üst düzey diplomatı Seyfuddin Abdullah, Twitter hesabında yaptığı açıklamada Myanmar'da çözüm yönünde ilerleme olmadan Myanmar'ın mevcut askeri yönetiminin ASEAN'da yerinin olmadığını söyledi.

Reuters bu kararla ilgili görüşlerini almak üzere Myanmar cuntasının sözcüsü Zaw Min Tun'u aradıklarını ama Zaw Min Tun'un telefonlarına cevap vermediğini duyurdu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.