Myanmar'ın devrik liderine hapis cezası

Myanmar'ın devrik liderine hapis cezası

Myanmar'ın devrik lideri ve 11 ayrı suçlamayla yargılanan Aung San Suu Kyi yargılandığı bir suçlamadan 4 yıl hapis cezası aldı.

Myanmar'ın devrik lideri Aung San Suu Kyi yargılandığı bir suçlamadan 4 yıl hapis cezası aldı. 11 ayrı suçlamadan yargılanan 76 yaşındaki devrik kadın liderin tüm suçlamalardan cezalandırılması halinde ömür boyu hapis yatabileceği belirtiliyor.

Myanmar darbesi

Myanmar'da 1 Şubat 2021'de yaşanan darbeyle iktidara gelen cunta, devirdiği Aung San Suu Çii'yi 2020 seçimlerinde hile yaptığı gerekçesiyle yargılamaya başladı.

11 ayrı suçlamayla yargılanan Aung San Suu Kyi tüm bu suçlamaları reddediyor. Aung San Suu Çii, ilk yargılandığı suçlama olan "doğal afetler yasası uyarınca muhalefeti kışkırtmak ve koronavirüs kurallarını çiğnemekten" 4 yıl hapse mahkum edildi.

Uluslararası Af Örgütü suçlamaların "sahte" olduğunu belirterek bu cezayı "ordunun Myanmar'daki tüm muhalefeti ortadan kaldırma ve özgürlükleri boğma konusundaki kararlılığının son örneği" olarak nitelendirdi.

2016-2021 döneminde Myanmar lideri olan Aung San Suu Çii (1945-) açık farkla kazandığı 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapmakla da suçlanıyor. 

1 Şubat 2021 darbesinin ana gerekçesi olarak da sunulan seçimlerde hile iddiasının yeni başlayan yargılamasında delil olarak oy vermeye hakkı olup da oy vermesine izin verilmeyen 16, oy vermeye hakkı olmayıp da oy verdirilen 60 kişinin isim listesi sunuluyor.

Yargılanan 76 yaşındaki Aung San Suu Çii ev hapsinde tutuluyor. Suu Kyi iktidarı döneminde 2017'de hız kazanan Arakan'da ordunun yaptığı soykırıma destek vermekle suçlanıyordu. Soykırımda desteklediği ordunun kendisini devirmesi ise uluslararası toplumca dikkat çekici bulunuyor.

1 Şubat 2021'de gerçekleşen darbenin ardından şehirlerde yaşanan protestolarda ve kırsal kesimi saran çatışmalarda binlerce kişinin öldürüldüğü, çatışmaların artarak sürdüğü ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.