Nahda lideri Raşid Gannuşi 3 yıl daha hapis cezasına çarptırıldı

Nahda lideri Raşid Gannuşi 3 yıl daha hapis cezasına çarptırıldı

Tunus'ta Temmuz 2021'de parlamentoyu tek taraflı olarak askıya alan Cumhurbaşkanı Kays Said 'tek adamlığını' ilan etmişti.

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'i eleştirenlere yönelik baskıların arttığı bir dönemde, ülkenin en büyük muhalefet partisinin lideri Perşembe günü üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

82 yaşındaki Raşid Gannuşi, Nahda Partisi'nin 2019'daki siyasi kampanyalarını finanse etmek için dış yardım aldığı suçlamasıyla damadı Refik Abdüsselem ile birlikte hapis cezasına çarptırıldı.

Tunus resmi haber ajansı Tunis Afrique Press'in (TAP) haberine göre, Tunus mahkemesi ayrıca Gannuşi'nin partisi adına 1.1 milyon dolar ceza ödemesine hükmetti.

Nahda Partisi suçlamaları reddederek cezayı, grubun ve Tunus'taki diğer "demokratik güçlerin" karşı karşıya kaldığı "adaletsizlikler silsilesinin" bir parçası olarak nitelendirdi.

Grup yaptığı açıklamada “Nahda hiçbir zaman yabancı fon almamıştır ve tek banka hesabı da tüm adli ve mali kurumların denetimi altındadır" dedi.

Gannuşi'nin Perşembe günü aldığı ceza, geçen yıl farklı bir mahkeme tarafından "terörizmi desteklemek ve nefreti körüklemekten" suçlu bulunmasının ardından verilen 15 aylık hapis cezasına ekleniyor.

Gannuşi, avukatlarının "asılsız ve siyasi amaçlı" olarak nitelendirdiği bir dizi suçlamayla yüzleşmek üzere mahkemeye çıkmayı birçok kez reddetmişti.

Tunus’un ‘tek adamı’ olarak anılan Kays Said'in Temmuz 2021'de parlamentoyu tek taraflı olarak askıya alması ve hükümeti feshetmesinden bu yana keyfi ve siyasi amaçlı baskılar giderek çoğaldı.

Eski bir anayasa hukuku profesörü olan Said, 2019 yılında Tunus'un cumhurbaşkanı olarak seçilmiş ve kendisini Tunus'un yerleşik siyasi partileriyle başa çıkabilecek bir isim olarak lanse etmişti. Mevcut durum 12 milyonluk ülkede ekonomik sorunların artmasına da neden oldu.

Kays Said, muhalifleri ve insan hakları grupları tarafından "anayasal darbe" olarak nitelendirilen bir kararnameyle ülkeyi yönetmeye karar verdi.

Kuzey Afrika ülkesinde Aralık 2022'de parlamento seçimleri yapıldı, ancak hak grupları ve siyasi muhalifler, seçmenlerin sadece yüzde dokuzunun oy kullanmasının ardından seçim sürecini “göstermelik" olarak nitelendirdi.

Son aylarda Said'e yönelik muhalefet büyük ölçüde beğenilmeyen ekonomik reformlar, yükselen gıda fiyatları ve şeker, bitkisel yağ ve pirinç gibi temel gıda maddelerinde yaşanan kıtlık nedeniyle arttı.

Ağustos ayında Said, Başbakan Necla Buden'i bir açıklama yapmadan gece geç saatlerde görevden aldı ve yerine Facebook'ta komplo teorilerini savunan makaleler paylaşan emekli bir merkez bankası çalışanı olan Ahmed Haçani'yi getirdi.

Şu an kapalı olan Facebook sayfasında Haçani, Siyonist "İlluminati"nin Afrika'yı ele geçirmesi ve Norveç'teki insan-hayvan evlilikleri hakkında komplo teorileri içeren makaleler paylaşmıştı.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum