"NATO Afganistan'da daha fazla kalmayacak"

"NATO Afganistan'da daha fazla kalmayacak"

Trump yönetiminin ABD tarihindeki en uzun savaştan geri çekilme kararı, 29 ülkeyi kapsayan NATO içerisinde tartışmaya neden oldu.

Trump yönetiminin ABD tarihindeki en uzun savaştan geri çekilme kararı, 29 ülkeyi kapsayan NATO içerisinde tartışmaya neden oldu.

ABD ve Avrupalı yetkililere göre NATO, ABD’nin ülkedeki varlığını resmi olarak azaltmaya başlamasıyla binlerce kuvvetini Afganistan’dan geri çekmeyi düşünüyor.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ABD kuvvetlerinin sayısını 12 binden 8 bin 500’e azaltma kararı, 29 ülkeyi kapsayan NATO içerisinde ve Afganistan’da konuşlandırılmış uluslararası güce katkı sağlayan diğer ülkeler arasında tartışmalara yol açtı. Zira bazı ülkeler, ülkedeki kuvvet sayısını azaltmaktan yana olurken, Almanya ve İtalya da dahil diğer ülkeler de kuvvetlerinin belirli koşullar altında ülkede kalabileceğini düşünüyor.

NATO, birçok defa çabalarının ABD ile yakından bağlantılı ve ‘Birlikte giriyor, birlikte çıkıyoruz’ sloganı altında olduğunu söyledi.

Ancak ABD’li müzakereciler, Taliban ile yeni bir barış anlaşması imzalamak isterken, NATO’daki bazı taraflar da NATO’nun Afganistan’daki geleceğini, savaşın yeni bir aşamaya girmesiyle zayıf bir ihtimal olarak değerlendiriyor.

18 yıldır devam eden savaşta, NATO ve diğer müttefik ülkelere mensup binden fazla asker öldü.

ABD Başkanı Trump geçtiğimiz gün, ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında Afganistan’daki asker sayısını azaltabileceklerine dikkati çekti.

Başkan Trump ayrıca, “Nihayetinde en uzun ABD savaşını sona erdirmek ve askerlerimizi ülkeye getirmek için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Müttefik ülkelerden bazı yetkililer, ABD’nin, ‘bakım kuvvetleri, nakliye uçakları ve tıbbi tahliye ekipleri’ de dahil destek kuvvetlerini azaltmadığı sürece, NATO’nun da şu anda sayıları yaklaşık 8 bin 700 olan kuvvetlerinde büyük çaplı kesintilerden kaçınabileceğini belirtti. ABD’li yetkililer ise şu anki planlarının destek kuvvetlerini yerlerinde bırakmak olduğuna dikkati çekti.

NATO Savunma Bakanlarının, Afganistan’daki koşulları ve Kararlı Destek Misyonu’nu gelecek haftalarda Brüksel’de görüşmesi bekleniyor. Söz konusu toplantılar öncesinde ise koalisyon yetkilileri, ABD’nin Afganistan’daki Kararlı Destek Misyonu Komutanı Orgeneral Austin Scott Miller ve ABD’nin Afganistan’daki Barış Temsilcisi Zalmay Halilzad tarafından geçen ayki faaliyetler hakkında bilgilendirilmişti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.