NATO: Ukrayna'ya ait gemileri ve mürettebatını derhal serbest bırakın

NATO: Ukrayna'ya ait gemileri ve mürettebatını derhal serbest bırakın

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya ait gemileri ve mürettebatını derhal serbest bırakması için çağrıda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'ya, Ukrayna'ya ait gemileri ve denizcileri derhal serbest bırakma çağrısında bulundu.

Ukrayna'nın talebiyle acil olarak düzenlenen toplantı sonrası basın açıklaması düzenleyen Stoltenberg, Moskova yönetiminin adımlarında onaylanacak hiçbir nokta görülemediğini belirterek, "Dün gördüklerimiz çok ciddiydi" diye konuştu

Bütün NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tam destek verdiğini açıklayan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya'ya, el koyduğu Ukrayna'ya ait gemi ve askerleri bir an önce serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz."

ABD: Uluslararası hukuku ihlal eden bir küstah eylem

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın Azak Denizi'nde karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle Ukrayna gemilerine ateş açarak el koymasının ardından toplandı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de, "Rusya'nın Ukrayna'nın Kerç Boğazı'ndan yasal geçişini engellemesi, uluslararası hukuku ihlal ediyor. Bu küstah eylem, uluslararası toplum tarafından kınanmalı ve asla kabul edilmemeli." dedi.

Haley, Rusya’nın eyleminin Washington ile Moskova arasında "normal bir ilişki" olmasını imkansız hale getirdiğini vurguladı.

Ancak Haley'in konuşmasında, ABD’nin Rusya’ya karşı uygulayabileceği yeni yaptırımlardan söz etmedi.

Ukrayna: ''Rusya'ya yönelik yaptırımlar artırılmalı

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Volodymyr Yelchenko ise, Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılması çağrısında bulundu.

Volodymyr Yelchenko, ''Rusya'ya yönelik yaptırımlar artırılmalı. Tek yol bu, çünkü Rusya başka bir dilden anlamıyor'' dedi.

Rusya: Ukrayna'nın önceden planladığı bir provokasyon

Ukrayna'yı uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlayan Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy ise, ''Bu provokasyonun önceden planladığı çok açık ve Batılı devletler destekledi" diye konuştu.

Polyanskiy, BMGK'nın ''Ukrayna'nın tehlikeli eylemlerinin sorumluluğunu" yüklenmemesi gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.