NATO'dan Rusya'ya Açık Semalar Anlaşması'na uyma çağrısı

NATO'dan Rusya'ya Açık Semalar Anlaşması'na uyma çağrısı

NATO ve Avrupa Birliği, ABD'nin çekilme kararı aldığı Açık Semalar Anlaşması'na Rusya'nın acilen riayet etmesi çağrısında bulundu.

Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump, 2002 yılından bu yana yürürlükte olan anlaşmadan Rusya'nın sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle çekileceklerini açıklamıştı.

Washington'un kararının kendilerini üzdüğünü belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın uzun süredir anlaşma ile uyuşmayan uçuş kısıtlamaları uyguladığını dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de "silah kontrol mimarisinin anahtar elemanlarından" bu anlaşmadan ABD'nin çekilmesinin kendilerini müteessir ettiğini açıkladı.

Washington'dan kararını yeniden gözden geçirmesini isteyen Borrell, Moskova'dan da anlaşmanın tüm şartlarını yerine getirmesini istedi.

Bu açıklamanın öncesinde 10 Avrupa ülkesi ortak bir açıklama yaparak Trump'ın aldığı karardan duydukları üzüntüyü dile getirmişti.

Moskova yönetimi ise ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin kendileri için bir şey değiştirmediğini ve anlaşma şartlarına uymayı sürdüreceklerini açıkladı.

Trump yönetiminin çekildiği üçüncü anlaşma

Açık Semalar Anlaşması Ocak 2017'de göreve başlayan Trump yönetiminin çekildiği üçüncü askeri pakt oldu. Washington, İran'ın nükleer silah programını ilerletmesini önlemek için 2015'te imzalanan anlaşma ve Rusya ile 1988'de yapılan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'nı iptal etmişti.

Başkan Trump bu anlaşmalardan ABD'nin çekilmesine sebep olarak tarafların belirlenen şartlara uymamasını göstermişti.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.